Mandag kunne beboerne i Tårnbygget skru på bryteren til byggets flunkende nye solcelleanlegg.
– Det er 188 paneler som hver har en kapasitet på 410 watt. Totalt har anlegget en kapasitet til å produsere 64.000 kilowattimer strøm i året, sier Terje Andresen til Sarpsborg Arbeiderblad.
Han er styreleder i Tårnet Borettslag og én av initiativtagerne til anlegget.
Borettslaget er mest sannsynlig det første borettslaget i Sarpsborg som har installert og satt i drift et slikt anlegg.
– Prislappen på investeringen er på nesten én million kroner, forteller Stig Eriksen til avisen.
Eriksen er styremedlem i borettslaget og har over 45 års fartstid i bygg og anleggsbransjen. Det var han som først luftet ideen om et solcelleanlegg med Andresen.
(saken fortsetter under videoen)
Nedbetalt om fire år
Med dagens strømpriser kan anlegget på toppen av Tårnbygget bli en lønnsom investering for borettslaget.
– Da vi inngikk avtalen, ble vi forespeilet en nedbetalingstid på åtte år. Men med dagens strømpriser er det estimert at det er nedbetalt om fire år, sier Andresen.
Før strømprisene eksploderte var det anslått at solcelleanlegget kunne produsere strøm for 200.000 kroner i året. Nå kan det trolig dra inn det dobbelte.
Og produserer anlegget, som har en levetid på 25 år, overskuddsstrøm kan borettslaget selge strømmen videre på det åpne markedet.
LES OGSÅ: Nordic Paper stanser produksjonen på Greåker
Elbilladere til alle
I Tårnbygget er det 51 leiligheter. Samtidig som solcelleanlegget på taket ble installert, ble det også installert elbilladere til samtlige leiligheter i kjelleren.
– Borettslaget har betalt for infrastrukturen til elbilladerne, mens boligeierne må betale resten for å koble seg på, sier Eriksen.
Både elbilladerne og solcelleanlegget er bygd av et selskap som fikk i oppdrag med å kle toppen av Oslo rådhus med solcellepaneler.
Selv om borettslaget har tatt på seg en stor investering, betyr ikke det at det må øke husleien for beboerne.
– Borettslaget har en god økonomi, noe som har gjort at vi kan ta kostnaden med installeringen uten å måtte øke husleien. Vi så bare positive effekter med å sette opp et slikt anlegg, sier styrelederen til SA.
Fritak
Tidligere i år la regjeringen frem et forslag til fritak i elavgiften. Forslaget skal gjøre det enklere for borettslag å utnytte strømmen som er produsert fra solcelleanlegg.
Med det nye fritaket skal borettslag få dele egen strøm mellom bygg og leiligheter uten at beboerne må betale avgift og nettleie - selv om strømmen er innom elnettet, skriver E24.
Forslaget er ute på høring og har frist til 30. september.
Disse hygget seg på Sarpsborgfestivalen lørdag
Trosset gråværet for å støtte Sarpsborg 08: – Dette snur vi