Asbjørn Hansen regnes blant landets beste keepere gjennom alle tider. Han spilte totalt 52 kamper med flagget på brystet, og var meget framtredende da Sparta vant cupfinalen på Ullevaal mot Solberg i 1952.

Nå som Hansen er borte, er det ingen gjenlevende spillere verken fra SFKs gullag i 1951 eller Spartas i 1952.

Fem mål

Cupfinalen i 1952 vil for alltid være spesiell all den tid Sparta scoret alle fem målene i matchen. De to ballene som havnet i nettet bak Asbjørn Hansen, ble altså sparket dit av keeperkjempens egne lagkamerater. Og det i løpet av kampens 12 første minutter.

– Da spurte jeg guttene hva de drev med. Vi var jo helt skjelvne, fortalte Asbjørn Hansen til Sarpsborg Arbeiderblad da han ble intervjuet i forkant av cupfinalen i 2015.

Knut Sørensen (to straffer) og Odd Wang Sørensen sørget for at Sparta snudde kampen til sin fordel og tok med seg den foreløpig siste av totalt sju kongepokaler vunnet av Sarpsborg-lag hjem til byen. De seks første tok Sarpsborg Fotballklubb, den sjuende kongepokalen vant Asbjørn Hansen og Sparta.

Sparta, SFK og Tune

Asbjørn Hansen debuterte for Sparta i 1948, og spilte for Brevik-klubben i ti år før han gikk til Sarpsborg Fotballklubb. Her spilte han fram 1961/62-sesongen. Hansen rakk også å tjenestegjøre i Tune Idrettslag – da faktisk som angrepsspiller.

Med 52 landskamper, den siste i 1961, regnes Asbjørn Hansen for en av tidenes aller beste norske fotballmålvakter.

– Jeg var stor og veide 93–94 kilo. Og så ropte og skrek jeg mye. Jeg har nok skremt bort en og annen spiss opp gjennom årene, konstaterte Hansen da SA besøkte ham på helsehuset på Kurland i oktober 2015.

Asbjørn Hansen bisettes fra Tune kapell fredag.