Gå til sidens hovedinnhold

Fredrikstad - Oslo: 54 minutter, Sarpsborg - Oslo: 23 minutter

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå har Bane NOR kastet bort millioner på planlegging av strekningen Haug - Klavestad til ingen nytte. Litt synd å legge bort, men det krever jo at strekningen Seut - Klavestad nå oppgraderes for 17 milliarder kroner om det gamle sporet fortsatt skal brukes. At regjering og storting i tillegg vil bevilge 17,9 milliarder kroner for strekningen Haug - Seut, for å spare tre minutters reisetid, er som å tro på julenissen!

Rett linje, med stasjon på Rolvsøy, fikk ikke gjennomslag i Fredrikstad kommune. Heller ikke i forslag til NTP fra Jernbaneverket/Bane NOR. Om det ikke blir statlig regulering vi dette forslaget nå ligge dødt! Kroken på døra. Intercity-utbyggingen er nå ferdig i Østfold. Finito!

Hva sier så hovedkonklusjonen for høyhastighetsutbyggingen? Den har ligget på is siden 2012, men er aldri gitt opp.

• Høyhastighetsbaner kan bygges ut i forlengelsen av Intercity-nettet i Østlandsområdet. Dobbeltspor fra Oslo til Lillehammer, Skien og Halden kan være første skritt i en høyhastighetsutbygging. Det er ingen konflikter mellom utbygging av IC-nettet med en hastighet 250 km/t, og en eventuell videre utbygging med 330 km/t.

Strekningen Ski - Sandbukta (Moss) er allerede er bygget ut med dobbeltspor. Sandbukta - Moss - Sjåstad er under bygging. Sjåstad - Haug er bygget ut med dobbeltspor. Alt med lave hastigheter. Hovedkonklusjonen i høyhastighetsutredningen vil dermed ikke være oppfylt. Ingen av de foran nevnte strekninger holder i nærheten av 250 km/t.

Høyhastighetsutredningen har tatt høyde for det og utviklet et alternativ D1 direkte Ski - Sarpsborg. Ten-T kjernenettet, som skal stå ferdig 2030, blir forsinket, men neppe lenger enn til 2035. Det vil si at sarpingene i 2035 kan sette seg på toget i Sarpsborg og reise på høyhastighetsbane til Oslo.

12 minutter tar den 5,2 mil lange turen til Ski stasjon. Derfra er det 11 minutter til Oslo S. Total reisetid: 23 minutter!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.