Ønsker forbud mot fyrverkeri

KOMMUNALT FYRVERKERI: Sarpsborg kommune har de siste årene skutt opp fyrverkeri fra Kulåsparken. Nyttårsfesten på torget ble besøkt av 5.000 da 2018 ble rundet av.

KOMMUNALT FYRVERKERI: Sarpsborg kommune har de siste årene skutt opp fyrverkeri fra Kulåsparken. Nyttårsfesten på torget ble besøkt av 5.000 da 2018 ble rundet av. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Unge Venstre og Tryg Forsikring ønsker forbud mot privat bruk av fyrverkeri. Fremskrittspartiets Ungdom mener det handler om sunn fornuft.

DEL

De siste årene har det vært mellom 50 og 70 ulykker med personskade etter nyttårsfyrverkeri, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, (DSB). I tillegg er det registrert 1.500 brannskader på bygninger til en erstatningsverdi av nær en halv milliard kroner siden 2010, melder Tryg.

Nå ønsker Unge Venstre og Tryg Forsikring et totalforbud for oppskyting av fyrverkeri for privatpersoner.

Alvorlige skader

– Et forbud mot privat fyrverkeri er på sin plass, sier leder for Unge Venstre Østold, Idun Gulla Dyrnes til Sarpsborg Arbeiderblad.

Espen Opedal, sjef i Tryg Forsikring i Norge, støtter forslaget:

– Prisen for nyttårsfeiringen er blitt for høy. Vi skal feire det nye året, men når så mange blir alvorlig skadet av fyrverkeri mener vi et forbud er på sin plass. Fyrverkeri er eksplosiver, og selv små mengder kan gi livsvarige personskader eller forårsake branner med store skader.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ØNSKER FORBUD: Idun Gulla Dyrnes, leder i Unge Venstre Østfold.

ØNSKER FORBUD: Idun Gulla Dyrnes, leder i Unge Venstre Østfold.

En foreløpig oversikt fra nyttårsfeiringen 2018/2019 viser at 16 personer fikk alvorlige øyeskader. Det er nesten en doblig fra i fjor. Årets skadetall totalt sett er ikke klare enda.

– Privat fyrverkeri er ikke lov resten av året. Derfor blir det litt spesielt at den dagen i året folk er mest beruset skal vi kunne sende opp eksplosiver. Det finnes alternativer som er vel så bra som fyrverkeri som for eksempel lasershow, sier Dyrnes.

Lasershow

Bør ikke personer ta ansvar selv?

– Unge Venstre er et liberalt ungdomsparti og er i all hovedsak for at vi skal tenke selv og ta ansvar selv. Men desverre er det slik at privat fyrverkeri er farlig, og vi liker å følge ordtaket «min frihet slutter der din begynner». Fyrverkeri er spesielt skadelig for dyrene, og at de skal lide, det er ikke greit.

Hva tenker dere om at kommunen skyter opp fyrverkeri, slik som i Sarpsborg?

– At kommuner skyter opp fyrverki er mye bedre enn at privatpersoner gjør det. Da skjer det under mer kontrollerte former, sier fylkeslederen, og tilføyer:

– Dyr blir likevel fortsatt skremt og det blir etterlatt mye forsøpling.

Artikkelen fortsetter under bildet.

IMOT ET FORBUD: Andreas Simon Brännström, første nestleder i FpU, ønsker at privatpersoner fortsatt skal få lov til å skyte opp fyverkeri.

IMOT ET FORBUD: Andreas Simon Brännström, første nestleder i FpU, ønsker at privatpersoner fortsatt skal få lov til å skyte opp fyverkeri.

Imot forbud

Andreas Simon Brännström, første nestleder i Fremskrittspartiets Ungdom, er uenig i at man trenger et forbud.

– Det er selvfølgelig svært uheldig med ulykker under nyttårsfeiringen. Men et statlig forbud er ikke løsningen på problemet. Politikerne kan ikke forby alt de ikke liker eller alt som er farlig. Vi trenger ikke flere forbud, men mer sunn fornuft, sier han til Sarpsborg Arbeiderblad.

Han fortsetter:

– Samtidig er det overraskende at dette forslaget kommer fra nettopp Unge Venstre. Det er mange ting som er mye farligere enn fyrverkeri, og skal man følge logikken til Unge Venstre, så hadde mye blitt forbudt. Dette minner mest om en moralistisk pekefinger-politikk som tilhører ytre venstre, og ikke unge venstre.

Svart marked

Unge Venstre argumenterer med at dyr blir redde for smellene, og at fyrverkeri forsøpler. Hva tenker FpU om det?

– Det er synd at dyr blir skremt, men tidsrommet er svært begrenset allerede i dag. Unge Venstre foreslår også at det skal være fyrverkeri på nyttårsaften, men at det offentlige skal stå for det isteden. Vi mener kommunen bør bruke skattebetalernes penger på andre viktigere ting, sier Brännström.

Han tror et forbud ville ført til at flere kjøper fyrverkeri fra utlandet, bestiller fra Internett eller handler på et svart marked.

– Da kan man ikke garantere for kvaliteten på produktet. FpU mener man må regulere fyrverkeri bedre, oppfordre folk til å ta hensyn og stoppe uforsvarlig bruk. For mange er fyrverkeri en viktig og positiv del av nyttårsfeiringen, sier Brännström til SA.

Sju av ti ønsker forbud

70 prosent av den norske befolkningen ønsker et forbud mot privat fyrverkeri dersom kommunen arrangerer et offentlig fyrverkeri. Det viser en fersk meningsmåling utført av NITO.

– Vi mener dette er veien å gå. La kommunene arrangere fyrverkeriet, så kan voksne og barn feire med stjerneskudd i hånden og et trygt fyrverkeri på himmelen. Vi slipper at personer blir kvestet for livet, og vi unngår nyttårsbranner som ødelegger hus og hjem. For ti år siden kom forbudet mot pinneraketter, nå bør vi utvide forbudet til å gjelde alt fyrverkeri, avslutter Opedal.

Det er ti år siden pinneraketter ble forbudt. Siden har forsikringsbransjen meldt om færre skader.

Artikkeltags