(Nettavisen): Hvis du var en av dem som i fjor så på de høye strømprisene, og bestemte deg for å tegne fastprisavtale, kan du nå angre.

Vi er nå på vei inn i en periode hvor det blir uvanlig kaldt i mars. Normalt skulle det gitt høye strømpriser, men til manges overraskelse synker likevel nå strømprisen – både på kort og lang sikt.

Strømprisen blir nesten 50 øre billigere i snitt i morgen enn i dag i Sør-Norge.

Årsaken er at all frykt i strømmarkedet nå ser ut til å være over på kort sikt, i tillegg til at det blåster mer enn fryktet.

Det var ventet at kuldeperioden vi nå er inni ville sammenfalle med vindstille være, men flere perioder med mye vind er meldt den nærmeste uken i de viktigste vindkraftområdene i Nordsjøen.

Situasjonen i Nord-Norge er derimot en annen. Der har prisen økt kraftig som følge av lite vind i nord.

Gassprisen er nå «bare» dobbelt så dyr som normalt

En annen svært viktig årsak er at gassprisen nå er på sitt laveste nivå på lang tid. Referanseprisen på gass (TTF) var mandag nede i 42,51 euro per MWh. Vi må tilbake til januar 2022 for å finne en lavere pris.

Til sammenligning kostet gassen på sitt verste 350 euro per MWh, mens det historiske normale nivået er rundt 20 euro.

Dette slår direkte ut på kostnaden for å produsere strøm fra gasskraft på kontinentet.

Årsaken til de lavere prisene er god tilgang på på flytende naturgass (LNG), som i stor grad har erstattet russisk rørgass.

På toppen av det hele har prisen for CO₂-utslipp igjen falt under 100 euro per tonn.

Det hjelper også på at statistikk fra NVE viser at norske vannmagasiner er ganske normale for årstiden. Det er nå mer vann i norske vannmagasiner, enn det var i starten av februar i fjor.

Til og med i det viktigste området på Sør-Vestlandet (NO2) nærmer det seg nå normale nivåer.

Langtidsprisene faller

Langtidsprisene for strøm økte en del gjennom februar, blant annet på grunn av frykt for den kuldebølgen vi nå er i starten av.

Men i løpet av de siste dagene har langtidsprisene igjen falt ned på nivået før denne prisoppgangen.

Nasdaq-børsen melder at finansielle kraftkontrakter for Norden i andre kvartal nå er på 63 euro per MWh, og 56 euro for tredje kvartal. For bare et par uker siden var prisen 35 prosent høyere.