– Vi er utrolig takknemlige for den gode innsatsen den lokale ryddegjengen legger ned både under og etter arrangementet. Da vi dro fra Rudskogen på mandag var det helt blåst der oppe og det er en veldig god følelse for oss som arrangører, forteller Henrik Frisak i Gatebil til Rakkestad Avis.

Stor innsats

Ryddegjengen består av mellom 60–70 ungdommer ledet av Karl Gunnar Westad og Magne Finpå. I fem år har de tatt på seg ansvaret med å holde det ryddig på Rudskogen under Gatebilarrangementet, noe som igjen gir gode penger i kassa til blant annet de mange russene som bidrar til dugnaden.

– Det er mange russelag som bidrar i ryddearbeidet og vi gjør et helt årsverk i løpet av fire dager, forteller Finpå.

Finpå har sammen med Rakkestad Skolekorps bidratt med dugnadsarbeid under Gatebilfestivalen i mange år, men de opplevde stadig en utfordring med å klare å håndtere de store mengdene som søppel gatebilgjestene etterlot seg.

– Det ble liggende igjen fryktelig mye skrot utover jordene i uker etter arrangementet, så Karl Gunnar Westad tok kontakt med arrangørene og la fram et opplegg, forteller han.

Det endte med at de sammen dro i gang mange russ, inngikk et godt samarbeid med Rakkestad Containerservice og tok full kontroll over søppelhåndteringen.

100 tonn søppel

I helgen var mellom 60–70 ungdommer i sving på festivalen med å rydde søppel og dele ut svartsekker til camperne. Westad forteller at de har hatt mer enn nok å gjøre.

– Bare på campingen har det ligget 60–65 tonn med søppel og tar vi med søppelet fra selve motorsenter kommer vi nok opp imot 100 tonn med søppel i løpet av tre dager. Vi laster med traktor for å slippe å håndtere så mye og har gått rundt hele helgen og delt ut søppelsekker, forteller Westad.

(saken fortsetter under bildeserien)

Bildeserie

Slik så det ut på Rudskogen etter helgens gatebilfestival

Alt fra helt nyinnkjøpte telt til brukbare campingvogner sto igjen da gjestene forlot campen. Nå er det kun engangsgriller å finne på området.

– På grunn av brannsikkerhet lar vi grillene stå igjen så lenge som mulig så vi er helt sikre på at de har slukket. Det hender at gjestene selv kaster griller i containerne og da går det galt, sier Westad.

Godt fornøyd

Henrik Frisak har endelig landet etter helgens arrangement, som han ser på som nok en suksess på Rudskogen til tross for noe lavere publikumstall sammenlignet med fjoråret.

– Vi hadde 42.000 besøkende i år, som er en liten nedgang fra i fjor da vi nådde 44.000. Det skyldes i hovedsak regnet som kom i løpet av lørdagen. Vi ser en nedgang i tallene den dagen, men desto flere tok turen søndag. Vi har derimot like mange campere som i fjor og ser at vi i alt har et veldig stabilt og jevnt publikum, sier han, og legger til:

– Dette er den 100ende gatebilfestivalen vi har arrangert, så dette er uten tvil et konsept som er godt innarbeidet. Dette er et arrangement som fungerer så bra som den gjør takket være mange som drar lasset sammen, og da også den lokale «søppelgjengen» som gjør en kjempeinnsats. Vi synes dette er veldig bra og setter stor pris på alt de lokale bidrar med under arrangement alt fra dugnadsarbeiderne til politiet. Deres positivitet og innsats gjør det ekstra morsomt for oss arrangører å holde på, sier Frisak til Rakkestad Avis.

Gatebilfestivalen ble for første gang arrangert av en kameratgjeng i 1993.