Aktivitetstilbudet IOGTs Enestående familier har flere arrangementer rundt om i landet før jul. Ett av dem er juletrehogst her i Sarpsborg.

– Vi samles med bålpanne og litt pølser. Etterpå får alle velge seg ett juletre som de får med seg, sier Rasmussen.

Arrangementet er gratis, men det vil ikke være plass til alle sarpinger som trenger ett tre. Når alle plassene er tatt, blir det lange ventelister.

– I fjor var det bare noen få som meldte seg på. I år er det mange som har meldt seg på både julelunsjen og juletrehogsten. Enkelte kjører helt fra Jessheim for å få med seg et juletre, sier Rasmussen.

Hjelpe mot utenforskap

– IOGTS aktivitetstilbud Enestående familier er for foreldre som er mye alene med barna. Det kan være alle slags mennesker som har til felles at de er foreldre og kanskje mangler nettverk, forklarer Rasmussen.

Alle arrangementene er derfor myntet på å la både barn og foreldre møtes for å bygge nye bånd. De aller fleste påmeldte er aleneforsørgere opplyser IOGT Norge. Ved å møte andre som er i samme situasjon er det ingen som trenger å føle på utenforskap.

– Det kan være for eksempel noen som har flyttet til byen og ikke har fått nye venner eller nettverk her. Noen er kanskje uføre eller står litt på utsiden av arbeidslivet. Uansett vil vi prøve å samles rundt hyggelige og sosiale aktiviteter som passer for alle, sier Rasmussen.

Tøff økonomi

Blant foreldrene som er aktive lokalt i aktivitetstilbudet Enestående Familier, er det flest alenemammaer og alenepappaer her lokalt bekrefter lokallagslederen. Nå som mange har strammet beltet og kuttet kostnadene sine, er det merkbart tøffere for familier som kun har én inntekt.

Når langt flere melder seg på julelunsj eller juletrehogst, blir det vanskelig å prioritere hvem som får være med.

– Vi prøver å ha flere arrangement der folk kan knytte nettverk, men det er ikke lett. Vi som er ledere er kun frivillige og tjener ikke noe på jobben vi gjør. Det blir fort ventelister til alle arrangementene, og det er ikke plass til å ta med alle som vi ønsker, sier Rasmussen.

Pengene til arrangement kommer i hovedsak fra midler som IOGT får til aktiviteter i Enestående Familier av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet. Arrangementene er gratis å bli med på, men deltakere kan velge å betale en symbolsk deltakersum til IOGT.

Størsteparten av aktivitetspengene innvilges basert på budsjett og skal vare hele året. Selv om de ser et økende behov, har ikke IOGT eller Enestående Familier muligheten til å tilby flere gratis måltider eller juletrær før neste år, avslutter Rasmussen.

Tiden er verdifull

Ettersom ikke alle får blitt med på arrangementene, foreslår Rasmussen noen lokale aktiviteter til de som kjenner på stress, dårlig råd eller tidsklemma.

– Tid er kanskje den mest verdifulle gaven du kan gi til noen. Bruk tid sammen og gjør noe hyggelig, sier hun.

Lokallagslederen roser Borgarsyssel for julemarkedet og tilbudet deres.

– Å gå inn på julemarkeder kan koste flere hundrelapper selv om man ikke kjøper noe der inne. Borgarsyssel bør få litt skryt. Det var fint og koselig der. Jeg betalte 50 kroner for å komme inn, og barn fikk gratis inngang, sier hun.

I tillegg anbefaler hun tur i skog og mark med matpakke og en stor termos kakao.

– Ofte kan vi glemme litt å se det som er rundt oss. Gi litt tid til noen, ta det med ro og kos dere på tur sammen. La barna få ta bilde av alt de vil i skogen, så har du enda en aktivitet. Når dere kommer hjem kan det være koselig å se på bildene sammen, sier hun.