Flere sarpinger har i helgen slitt med å komme inn på nettsidene til Sarpsborg kommune. For mange skal problemet allerede være løst ifølge Kommunikasjonssjef Pål Nilsen i Sarpsborg kommune.

–IKT melder om at det i verste fall kan ta opptil tre døgn før alle servere er oppdatert. Tilganger avhenger blant annet av hvor du befinner deg og om du bruker mobil eller PC. Den gode nyheten er at alt fungerer som det skal for de aller fleste. Vi beklager ulempene for alle som opplever problemer, svarer Nilsen på kommunens Facebookside tirsdag.

Derfor var nettsiden nede

Kommunen opplyste mandag morgen at nettsidene var nede som følge av en teknisk feil.

SA stilte spørsmål ved om nettsiden var nede som følge av et dataangrep. Dette ble avkreftet av kommunen mandag morgen.

Ifølge opplysninger til SA kort tid etter den første artikkelen, ble det hevdet at kommunens nettside ikke var nede som følge av en ren teknisk feil.

Domenet sarpsborg.com var derimot trolig glemt fornyet, og eierskapet ble overtatt av en aktør i USA, ifølge en tipser med spesialkompetanse på datasikkerhet.

Avisa fikk disse opplysningene verifisert gjennom en tjeneste som sjekker domene-eierskap. Kommunikasjonssjef Pål Nilsen i Sarpsborg kommune bekrefter mandag ettermiddag også at domenet var glemt fornyet.

Det er kun domenenavnet som eies av dette selskapet og som leies av kommunen. Kommunen eier selv nettsidene og innholdet, får SA opplyst av Nilsen.

Domenet er ifølge tjenesten eid av det USA-baserte firmaet Network Soutions.

Network Solutions er et amerikansk-basert teknologiselskap og et datterselskap av Web.com.

Virksomheten er den fjerde største .com-domenenavnsregistratoren med hovedkvarter i Herndon, Virginia i USA.

Sarping eide nettsiden før kommunen

Sarpsborg kommune har ikke eid domenet hele tiden heller.

Det bekreftet konsulent Kjell Arne Nordli overfor Sarpsborg Arbeiderblad mandag formiddag.

Han registrerte domenet sarpsborg.com tilbake i 1998, og fikk den gangen en henvendelse fra kommunen som ønsket å overta det fra ham.

Kommunen overtok det antagelig rundt årtusenskiftet, ifølge Nordli.

Han tror på lik linje med opplysningene SA satt på, at årsaken til at kommunens nettsider var nede, var som følge av glemt fornying av domenet.

– Det viktigste spørsmålet er nok å vite hvor e-postene man sender til kommunen ender nå, sa Kjell Arne Nordli til avisen tidligere mandag.

Kommunens nettsider funket imidlertid for enkelte brukere, mens andre opplevde feil. SA har fått dette bekreftet fra kommunen selv og Datatilsynet.

Internsvikt

Nilsen innrømmer administrativ svikt, og avdelingsleder for IKT i kommunen. Morten Kristiansen bekrefter opplysningene SA konfronterte kommunen med mandag.

– Har kommune glemt å fornye domenet, og hvordan kan det ha seg at et selskap i USA plutselig eier domenet sarpsborg.com?

– Det er riktig at utfordringene med kommunens nettside skyldtes at brukerrettighetene til domenenavnet www.sarpsborg.com ikke ble fornyet i tide. Dette er selvsagt ikke noe som skulle skjedd og skyldes flere uheldige omstendigheter internt som førte til at vi ikke fulgte opp varsel om behov for fornyelse av avtalen. Vi vil nå endre rutinene slik at vi forhåpentligvis unngår dette i framtiden, opplyser Kristiansen til Sarpsborg Arbeiderblad.

Tror ikke på følgefeil

Domenenavn er en internasjonal vare med mange ulike selskaper involvert.

– De aller fleste domenenavn som kommunen bruker, håndteres av en norsk samarbeidspartner, men det gjelder foreløpig ikke www.sarpsborg.com. Det skyldes blant annet at det er en internasjonal .com-adresse. Det skal også sies at www.sarpsborg.no fungerer som .com-adressen, og at dette domenet håndteres i Norge, forklarer Morten Kristiansen.

– Kan folk være trygge på at e-poster som sendes til kommunen ikke havner på avveie og i feil hender?

– Problemene vi har hatt med nettsiden har ingen betydning for sikkerheten på siden og informasjonen som er lagret der. Eposter og sensitiv informasjon er ikke berørt, svarer Kristiansen.

SA har også spurt kommunen om hvor mye kommunen måtte betale for å få tilbake brukerrettighetene for domenet.

– Dette er løpende kontrakter med standard, små beløp. Beløpet kommunen betalte er det samme som om vi hadde betalt innen fristen, svarer kommunikasjonssjef Pål Nilsen.

Skal være løst

Problemene med kommunens nettside ble løst mandag formiddag.

– Imidlertid vil en slik feil føre til at utallige servere rundt omkring i verden må oppdateres med ny informasjon, og dette er naturlig nok noe som tar tid. I noen tilfeller kan det derfor fortsatt være noen få som får feilmelding de nærmeste timene. Men for de aller, aller fleste fungerer nå nettsiden som normalt, poengterer avdelingsleder Morten Kristiansen overfor SA.