Sarpsborgs historiske identitet står i fare! Den stolte historien til byen står for fall. Flere verneverdige bygg i Sarpsborg sentrum står ikke på gul liste - kommunens liste over bygg som skal vernes mot riving og øvrig vandalisme. Dette gjør at de står svært utsatt til og rivningskåte utbyggere er allerede klare for å rive flere av byggene. Et eksempel på et høyst verneverdig bygg er Kirkegata 26 (i det tidligere Grans-kvartalet, teglstensbygget hvor det i dag står «Friske bedrifter» på).

Det er ren vandalisme å rive de gamle ærverdige byggene som trenger små justeringer for å være up to date. Dette er viktige deler av historien til byen vår, men se hvordan bygningshistorien til Sarpsborg har blitt behandlet de siste åra.

Det er bare et ord å si om det; ræva.

Politikernes holdning til historie har vært mer røten enn byggene, for å si det sånn. Se de andre Østfold-byene; Sarpsborg er eldst, men her har det blitt revet mest. Se og lær av Halden; der legger man brosteinen pent tilbake etter å ha gravd i sentrumsgatene. I Halden er det hele bygningsmiljøer som er kjempegamle, men også kjempekoselige og kjempebra vedlikeholdt. I Sarpsborg kaster man brostein og alt annet som er gammelt. Her har vi vel ikke en eneste gate hvor brosteinen er framme.

Så er det et helt kvartal faktisk, som eierne vil rive; et helt kvartal spekket med verdifull Sarpsborg-historie, nemlig Ramdahl-kvartalet. Ramdahl-kvartalet inneholder flere bevaringsverdige historiske bygg.

Politikerne kan vi ikke stole på. De har gang etter gang sagt «ja» til nye reguleringsplaner de siste årene, som har gjort at historisk viktige bygg har blitt revet i sentrum. Det er nok å nevne Vatvedt-kvartalet. Politikernes mislighold har medført at i dag har utbyggerne tilnærmet full frihet i Sarpsborg. Utbyggere kan kjøpe opp nesten hvilket som helst bygg de ønsker og rive dette, Festiviteten er vel det eneste historiske bygget politikerne hadde sagt unisont nei til å rive.

Disse byggene utgjør en del av byens identitet. Når man snakker om å være «stolt sarping» så må vel historien trekkes fram? Ikke minst, hva slags by vil vi vise turistene og folk utenbys fra? Skal vi henvise alle til Sarpsborg bibliotek for å lese om historien, ettersom det snart ikke er historiske bygg igjen? At det tilsynelatende virker å være flertall i bystyret for å bevare Tarris i forhold til vei- og jernbaneutbygging som aldri kommer, skulle vel bare mangle?

En av Norges fremste byplanleggere, Peter Butenschøn, har sagt at Sarpsborg har en av Nord-Europas vakreste gågater. Det er bare et av flere bevis på at vi må ta byens historie på alvor, ikke ødelegge den og levne alt til historiebøkene.

Det ovenstående er noen eksempler på bygg som må inn på gul liste. Jeg krever at kommunen involverer kyndige personer og verner bygg som er viktige fortellere av byens historie. Det virker som jeg har mange med meg på det.

Les også

Utbyggers rolle i utbyggingssaker

Les også

– Bevar gamle Sarpsborg sykehus!

Les også

Hvem eier historien?

Les også

– Det som skjer i Vatvedt-området er typisk for Sarpsborg

Les også

Jeg undres over hva som kan og ikke kan rives!