Hadde økning på 280 prosent på disse varene i april

STOR ØKNING: Det har vært noen eventyrlige måneder for Tom Kristian Strand, butikksjef Extra Tunejordet.

STOR ØKNING: Det har vært noen eventyrlige måneder for Tom Kristian Strand, butikksjef Extra Tunejordet. Foto:

De lokale dagligvarebutikkene opplever enorm vekst som følge av koronapandemien. For butikksjef på Extra Tunejordet Tom Kristian Strand har det vært en eventyrlig vekst.

DEL

- Man kan trygt si at det har vært noen vanvittige måneder. Totalt har vi hatt en økt omsetning på 70-80 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, sier Tom Kristian Strand, butikksjef Extra Tunejordet til SA.

At grensehandelen har trukket mange sarpinger til Sverige for å handle, er ingen hemmelighet. Men at lekkasjen har vært så stor, overrasker Strand.

- Vi har fått øynene opp for hvor stor den lekkasjen faktisk er, så vi merker godt at grensa er stengt, sier han.

Øl og mineralvann

Totalt har butikken på Tunejordet hatt en eventyrlig vekst de siste månedene, men det er spesielt noen varer som skiller seg ut.

- Vi merker absolutt størst økning på tobakk, snus, øl og mineralvann. I april hadde vi en økning på 400 prosent på salg av snus, forteller butikkesjefen videre og tilføyer:

- For Pepsi Max og øl var den samme økningen på 280 prosent.

Fikk ansvarsfølelse

Fra koronapandemien stengte Norge 12. mars og i de påfølgende første ukene av utbruddet i Norge, kjente butikksjefen på å skulle tjene penger mens andre hadde det vanskelig.

- Til å begynne med kjente jeg på en slags ansvarsfølelse, men man skjønner etter hvert at man bare må brette opp ermene og stå på. Vi driver fremdeles butikk og vil drive en så god butikk som mulig, og vi har jo fremdeles konkurrenter som også vil det.

Ettersom økningen har vært så voldsom som den har vært, har butikksjefen også vært nødt til å hente inn ekstra arbeidskraft.

- Vi skal i år ha flere sommervikarer enn vi vanligvis har. Når man øker omsetningen såpass mye, så er man nødt til det og det vet jeg også om flere andre som må, avslutter han.

Fornøyde med veksten

Også for butikksjef Carina Andresen på Kiwi Borg har det vært en solid økning i omsetning etter koronautbruddet.

- Vi har hatt en veldig bra vekst, så vi er meget godt fornøyd med det, sier hun til SA.

Butikksjef Carina Andresen ved Kiwi Borg

Butikksjef Carina Andresen ved Kiwi Borg

Også i butikken på Borg var det i begynnelsen enkelte varer som skilte seg ut fra andre.

- I begynnelsen merket vi godt at grensene var stengt fordi vi solgte mer kjøttdeig, ost og brus enn vanlig. Nå har det jevnet seg ut, så vi selger mer av alt, sier Andresen.

Størst vekst

Regionsjef Ole Jørgen Kjellberg i Kiwi Oslofjord Sørøst kan opplyse om at Kiwi Borg omsatte for 85 prosent mer i mai og de første ukene i juni, sammenlignet med samme periode i fjor.

- Dette er den butikken i Sarpsborg som har hatt aller høyest vekst i denne perioden, forteller han.

Totalt for alle Kiwi-butikker i Sarpsborg er tallet 57 prosent.

- KIWI har totalt høy vekst i denne spesielle perioden, men i østfoldområdet finner vi noen av butikkene med aller størst vekst. Dette bekrefter hvor sterk grensehandelen er i dette området, sier Kjellberg.

Les også: Klare for ny priskrig: Kutter prisene på over 200 nye varer

Les også: Eventyrlig vekst for byens kjøpmenn: – Grensehandelen er enda større enn vi trodde

Artikkeltags