Får ingen penger fra Riksantikvarens tilskudd

FREDET: I Sarpsborg kommune er det bare Hafslund Hovedgård som kan søke om en del av tilskuddet fra Riksantikvaren.

FREDET: I Sarpsborg kommune er det bare Hafslund Hovedgård som kan søke om en del av tilskuddet fra Riksantikvaren. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Riksantikvaren tildeler Østfold 12 millioner i tilskudd til fredete bygninger, men ingen av pengene vil bli brukt på bygg i Sarpsborg.

DEL

– I Sarpsborg kommune er det bare Hafslund hovedgård som er berettiget å søke på denne potten. De står som regel for kostnadene selv, og har heller ikke søkt i år, forteller fylkeskonservator Morten Hanisch hos Østfold Fylkeskommune.

Ettersom det nylig ble klart hvor mye penger fylket fikk i tilskudd fra Riksantikvaren er det ikke bestemt fredete bygg som får penger. Hanisch forteller likevel at ni millioner av pengene går til Halden kommune.

– Storparten av pengene er øremerket Kongegården i Halden. De resterende midlene vil bli fordelt etter å ha behandlet søknadene vi har fått inn. Gangen i søknadsprosessen er at vi alltid må avvente den totale summen, og deretter fordele så på best mulig måte ut fra midlene vi får tildelt.

Vil ikke redde «ingeniørboligen»

Sarpsborg kommune har mange historiske bygg som ikke er fredet, deriblant «ingeniørboligen». Fylkeskommunen gir Østfoldmuseene flere millioner årlig i driftsstøtte. Derfor er det ikke aktuelt for dem å stille med ytterlige midler for å redde bygget i Borregaardsveien 5.

RIVES: Østfoldmuseene har lenge ønsket å rive ingeniørboligen, mens eierstyret på Borgarsyssel ville redde den. På grunn av for høye kostnader knyttet til restaurering skal bygningen nå rives.

RIVES: Østfoldmuseene har lenge ønsket å rive ingeniørboligen, mens eierstyret på Borgarsyssel ville redde den. På grunn av for høye kostnader knyttet til restaurering skal bygningen nå rives. Foto:

– Fylkeskommunen gir 16-17 millioner i driftsstøtte til Østfoldmuseene årlig, noe som kommer i tillegg til statlig støtte og det de får av andre. Ivaretakelsen av Østfoldmuseenes  egne bygninger må nesten inngå i dette, sier Hanisch

– Vi beklager at det er kommet dit at riving ses som eneste utvei. Vi anser bygningen som å ha høy verneverdi med sin spesielle arkitektur. Dette har vi også gitt tilbakemelding om til Østfoldmuseene. Det er imidlertid Sarpsborg kommune som er forvaltningsmyndighet for verneverdige bygninger i kommunen. Den endelige avgjørelsen tas derfor her.

Artikkeltags