Butikkene bugner over med ferdiglaget pynt i plast og keramikk, men det å lage noe selv kan gi en ekstra bonus, nemlig litt kvalitetstid med familie eller venner.

Dessuten blir det fort mye billigere, spesielt om du er flink til å utnytte ting du allerede har i huset.

Lett å kjenne på kjøpepress

– Jeg har ikke barn selv, men skjønner godt at mange kjenner på kjøpepress nå i forbindelse med halloween. Denne høsten er det jo også ekstra mange som sliter økonomisk, sier Eline Steen Glad (29) fra Sarpsborg.

Under koronanedstengingen begynte hun, moren og tanten å kose seg med et hobbyverksted i tantens garasje.

– Da oppdaget jeg at å lage ting selv var en veldig koselig hobby, sier 29-åringen.

På instagramkontoen Gladhjemmet deler hun diverse hobbyprosjekter, og nå viser hun FBs lesere en budsjettvennlig, men stilig halloweenpyntet stue. I videoen under får du blant annet se hvordan et gammelt pledd, en dorull, en bit hyssing og et par grønne blader blir til et unikt gresskar.

Et annet av Elines tips er å kjøpe en stor pose kjærlighet på pinne, dekke dem med noen ark tørkepapir, knyte en hyssing rundt og tegne på spøkelsesfjes med en sort penn. Det blir garantert en slager blant små skumlinger som går knask eller knep.

Masker kan du også lage selv ved hjelp av litt farget kartong og en gummistrikk eller hyssing, foreslår Eline.

– Etter at jeg begynte med denne hobbyen, ble jeg mer observant på ting jeg har i huset som jeg ellers ville ha kastet. Nå tar jeg vare på slikt året rundt og samler dem i en boks. Det kan være alt fra gammelt tøy til papirposer. Så titter jeg oppi boksen når jeg skal lage noe, sier Eline.

Her har vi samlet noen andre tips, blant annet fra nettsidene Enjoy.ly og Boligpluss.no

1. Skumle gresskar av klementiner. Disse lager du meget enkelt ved å tegne på klementiner med sprittusj. Etterpå kan du spise dem.

2. Åsted. Det kan gjøres ved å tegne omrisset av en person med kritt på asfalten på gårdsplassen, eller ved å bruke maskeringstape til å lage et omriss på gulvet inne.

3. Spøkelsesdukke. Du trenger kun en dukke og en gammel hvit T-skjorte, eller et annet hvitt stoffstykke. Tegn på tre svarte avlange sirkler på tøystykket og tre den over dukka. Fest med en stikk eller et bånd rundt halsen. Om du ikke vil ødelegge tøystykket kan du klippe ut sirkler fra svart papir og feste på med dobbeltsidig tape.

4. Stående spøkelse. Bruk en vaskekost og fest noe på toppen som forestiller et hode, for eksempel en oppblåst armring. Legg over en hvit duk eller et laken og følg samme fremgangsmåte som over.

5. Lysende spøkelser. Har du en med ledlys? Disse blir ikke varme, så du kan trygt kle hvert lys med et ark av tørkepapir. På tørkepapiret tegner du spøkelsesfjes, og under fjeset fester du tørkepapiret med en strikk, en bit hyssing eller litt sytråd.

6. Øyeepler i blodig vann på glass. Skrell noen druer og legg dem i et glass. Hell over rød saft og skru på lokket. Ekkelt!

7. Skummel mat. Ekle fingre lager du ved å trekke wienerpølser, putte dem i uthulede baguetter og stikke skåldede mandler i små snitt ytterst på pølsene. Ved siden av kan du servere rød saft i karafler med små plastedderkopper i.

8. Blodige lys. Disse lager du ved å dryppe stearin fra et rødt lys over hvite lys. Ekstra skummelt blir det med noen rustne spiker i lysene.

Slik lager du gresskarlykt

Øverst på listen for mange før halloween står det å lage en gresskarlykt. Gresskar kommer i mange ulike størrelser og prisklasser. De rimeligste vi har funnet selges i dagligvarebutikkene til en kilopris på 4,90 kroner.

Gresskarene som egner seg best til å lage lykt av kalles pyntegresskar, men også innmaten av disse er fullt spiselig.

  • Når du skal lage en lykt, er det enkleste å først tegne opp mønsteret med sprittusj på utsiden av skallet.
  • Toppen av gresskaret skjæres av med en spiss kniv, og du kan grave ut innholdet og putte dette i en kjele.
  • For å enklest mulig kunne utnytte innholdet til mat, er det lurt å fjerne midten med gresskarfrøene med én gang.
  • Deretter skjærer du ut det skumle ansiktet og putter et lys (gjerne batteridrevet) oppi. Så kan toppen settes på igjen. Gresskarlykten er fiks ferdig!

Utnytt hele gresskaret

Dermed er tiden inne for å utnytte innholdet.

Opplysningskontoret for brød og korn tipser om at det beste er å bruke gresskarkjøttet til å lage en puré.

Det gjør du slik:

  • Når gresskarfrøene er fjernet, skjærer du gresskarkjøttet i terninger.
  • Ha disse i en kjele med litt vann. Gresskar inneholder en del væske, så det er viktig å ikke bruke for mye vann i kjelen. Start med et par centimeter vann i kjelen og spe heller på med litt mer vann etter hvert dersom det blir nødvendig.
  • Etter 15–20 minutter er gresskarterningene blitt møre. Da bruker du en food prosessor eller en stavmikser for å kjøre det hele til en jevn masse.

  • Deretter kjøler du pureen ned, før du har den over i porsjonsposer eller-bokser og putter disse i fryseren.

Med gresskarpuré i fryseren har du en god base for mange retter der gresskaret enten kan få en hovedrolle eller birolle. Den klassiske gresskarretten er gresskarsuppe. Den er enkel å lage når du har gresskarpureen klar. Med litt buljong, kokosmelk og kokte byggryn har du alt du trenger for en velsmakende høstsuppe, sier Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn.

Hun foreslår ellers å bruke gresskarpuré som tilsetning i oppskrifter på pannekaker, vafler, boller eller surdeigsbrød.

Slik blir du skummel på billig vis

Å kle seg ut til halloween trenger heller ikke bli dyrt. Her er seks inspirerende sparetips fra klesdesigner, forfatter, kursholder, podkaster og mamma Mari Melilot (36).

– Ikke gå på kjøpesenter med barna dine nå! Før halloween er fristelsene for mange, sier klesdesigner, Melilot (36).

Det er ingen tvil om at mange gir etter: I fjor planla nordmenn å svi av totalt 750 millioner kroner på halloween-feiring, ifølge en undersøkelse utført av YouGov for Danske Bank. De som markerte dagen, satte av i snitt 270 kroner hver bare til kostymet.

Dette er unødvendig pengebruk, mener Melilot, som selv er midt i halloweenkjøret med to barn på henholdsvis seks og ti år. I den gule utkledningskofferten i systua hennes er det masse kostymer som har gått i arv.

Her er hennes seks råd til hvordan både voksne og barn kan bli skumle uten å bruke mange kroner:

1. Skaff en utkledningskasse/-koffert

Å ha tilgang på utkledningstøy året rundt setter i gang lek og bryter isen.

– Jeg har ganske sjenerte barn. Men dersom det er noe utkledningstøy i nærheten, pipler fantasien og personligheten frem, og de klarer ikke å holde igjen. Utkledningstøy og fantasilek åpner barna, i tillegg til at det er meditativt, sier Melilot.

Hun understreker at utkledningskassa ikke trenger å være stor.

– Det er fint om den inneholder noen hårbøyler man kan feste ører på, og et belte man kan feste en hale eller noe annet på, sier hun.

– Sjal i ulike farger kommer godt med oppi kassa. Man trenger ikke sy for å lage et skjørt, det funker å feste et sjal med et belte.


Ellers kan du legge omtrent hva som helst i kassa, mener Melilot – for eksempel smykker du ikke bruker lenger, eller en lue som ikke funket helt. Da er det helt greit at noen limer masse pappbiter på lua, eller klipper litt i den.

Gamle strømpebukser er det også smart å ha i kassa, de kan forvandles til mye forskjellig.

– Har du mange, kan du binde dem sammen så du blir en blekksprut. Lag en krage rundt halsen med alle, eller klipp hull i skrittet og dra dem over hodet. Jo mer hullete, desto mer halloween-aktig. Tar man dem på hodet, har man plutselig fletter. Klipper man av det ene beinet og lager to hull til øynene i det andre, har man plutselig en ninja- eller skurkemaske, sier Melilot, som deler flere halloweentips i podkasten sin.


2. Gjør kostymer til et felles prosjekt, og skru på fantasihjernen!

– Hjernen trenger at man gjør rare ting uten å tenke, også voksenhjernen. Derfor bør man egentlig prøve å være litt mer med, selv om jeg ikke alltid klarer å følge det rådet selv, sier Melilot.

La anbefaler å la barnas fantasi styre retningen og støtte opp om ideene deres.

– Med en med limpistol, noen piperensere, litt papp og kanskje noen gamle sjal er dere i gang. Gaffatape fungerer som sølv, sier hun.

Klesdesigneren ser på kostymeprosjekter som en gyllen mulighet for foreldre og barn til å tulle og tøyse litt sammen.

– Kanskje blir resultatet kjempestygt, men den tida man har hatt sammen, er verdifull uansett, ler Melilot.

3. Ha et grunnkostyme

For eksempel kan det være fint å planlegge utkledningen rundt et ensfarget ullsett eller en pysj.

– Et grunnkostyme er fint å tilføre detaljer til. Tar man et par vanter og limer på noen ekle klør, eller setter på seg et par oppvaskhansker, blir man plutselig litt monsteraktig. Man kan faktisk gjøre mye rart med helt hverdagslige ting, sier Melilot.


4. Let først brukt

– La finn.no bli shoppingopplevelsen. Det finnes så mye i verden. Når verden er full og man kan kjøpe ting brukt, hvorfor skal man gå i butikken? spør Melilot.

Hun sitter ofte på finn.no og skroller sammen med barna sine. Det går ikke an å spontankjøpe ting på Finn. Man må sende en melding først.

– På finn.no har barna mine hver sin mappe der de setter hjerter på alt som er fint, og sånn får de den inspirerende shoppingopplevelsen. Etterpå går vi over og ser hva som er best av alternativene, forteller Melilot.

Hun anbefaler også bruktbutikker dersom man trenger å fylle på utkledningskassa. At ting ser ubrukte og nye ut, er absolutt ikke noe krav.

– På halloween kan ting gjerne være litt fillete, legger hun til.

5. En kappe kan brukes til alt

– Kapper er genialt. De kan festes utenpå varmt tøy, og man kan være omtrent hva som helst. For eksempel en alv med en lys og lett kappe, eller noe skummelt med en mørk kappe. Med hette kan du være Rødhette, Zorro, en munk eller kanskje døden. En kappe kan også være laget av et sjal, sier Melilot.

Bruktbutikkene er fulle av gamle sjal som man kan knyte på seg eller klippe hull i så de blir litt ponchoaktige.

– Husk på at barna elsker å finne på egne superhelter. Kanskje vil de tegne på sin egen logo de fester på brystet med en dobbeltsidig tape?

6. Klassikeren

Kommer halloween veldig brått på, så må vi ikke glemme den gode gamle slageren «laken med hull til øynene».

– For meg er det den store favoritten. Finner man plutselig ut at det er halloween i morgen, og man har et laken å avse, så er laken med hull til øynene en sikker vinner. Ferdig kostyme på en-to-tre! Har du to små barn, er det bare å dele lakenet på midten, og vipps så har man to spøkelser, tipser Melilot.