Gå til sidens hovedinnhold

Har opplevd krig, nå lager Zuhur fredsgraffiti i Glengshølen

Zuhur Jemi opplevde krig som 12-åring i hjemlandet Eritrea. Nå er hun en del av dugnadsgjengen som lager «fredsgraffiti» Glengshølen.

For abonnenter

Graffitien «Hva hvis det blir krig og ingen møtte opp» i jernbaneundergangen ved Glengshølen er nærmest et landemerke i Sarpsborg. I forbindelse med et samholds og integreringsprosjekt jobber nå frivillige fra Introduksjonsprogrammet for flyktninger, høyskolestudenter fra arbeids- og velferdsfag, kunstnere og ansatte ved Nav og Høgskolen i Østfold, med å ruste opp undergangen, med et nytt stort graffitiprosjekt.

- Betyr mye

Blant dem som er med finner vi nettopp Zuhur Jemi, som er tilknyttet Introduksjonsprogrammet for flyktninger. Hun setter stor pris på å få være med på arbeidet.

– Dette betyr mye for meg. Som 12-åring opplevde jeg krig i Eritrea, og dette er et fredsprosjekt. I Eritrea tagget man også ting som «Stopp krigen». Men nå kan jeg gjøre det samme i et trygt land. Det er spesielt for meg, forteller hun.

Den nye graffitien kommer på den andre siden av den opprinnelige «Hva hvis det ble krig og ingen møtte opp»-graffitien.

Fredssymboler

– PÅ grunn av at det ikke er fortau på den siden, så endte vi opp med å lage et helt nytt kunstverk på den andre siden. Blant annet kommer det en stor fredsdue her og vi skal symbolisere «frihet» på flere språk. Hele budskapet passer egentlig perfekt med at man i dag også åpner samfunnet i Norge igjen, etter koronapandemien. Vi har fått godkjenninger fra både Bane NOR og politiet for å arbeide her, og alle som er med gjør det på dugnad, forteller Marianne Skjold Heines fra Nav.

Selve kunstverket skal etter planen stå ferdig i løpet av søndagen.

Hvis du ønsker å følge arbeidet gjennom helgen, så kan du sjekke Instagram-kontoen @yarden.no, hvor du også kan se arbeider fra andre lokale kunstnere.

Les også

Ble stoppet av politiet for 25 år siden, nå rustes kjent graffitikunstverk ved Glengshølen opp

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.