300.000 personer på Østlandet kan ha søvnapné – se hvor mange som kan være rammet i Østfold

TAR SEG EN LUR: Noen amerikanske turister tar seg en liten «powernap» under et besøk på Hurtigruta i 2010.

TAR SEG EN LUR: Noen amerikanske turister tar seg en liten «powernap» under et besøk på Hurtigruta i 2010. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Uheldigvis er mange uvitende om at de kan ha søvnapné. Sykdommen kan forbli uoppdaget i årevis. I Østfold kan så mange som 23.000 personer være rammet.

DEL

Over 70 prosent av personer med søvnapné lever i uvitenhet, viser ny norsk forskning. Nå har LHL-sykehuset Gardermoen avtale med Helse Sør-Øst om å utføre søvnutredning og behandling. Det opplyser LHLs søvnlege Nils Henrik Holmedahl.

Se antall fylkesvis lenger ned i artikkelen.

Forekomsten av søvnapné i Norge er mellom 8 og 16 prosent, avhengig av alvorlighetsgrad (Hrubos-Strom, 2011). Dette samsvarer med internasjonale funn (Young, 1993). I Østfold antar man et sted mellom 23.634 på det laveste og på det meste 47.267 personer. 

Kan få konsekvenser

LHLs søvnlege Nils Henrik Holmedahl opplyser at mangel på søvn kan få store konsekvenser for helse, livskvalitet og deltakelse i arbeidsliv og i egne liv.

– Det å utrede og behandle søvnapné er nærmest å forhindre katastrofer, sier LHLs søvnlege Nils Henrik Holmedahl i en pressemelding til Sarpsborg Arbeiderblad.

De mange pustestansene i løpet av natten kan gi uregelmessig hjerterytme og høyt blodtrykk, som fører til risiko for blodpropp i hjerte og hjerne. Nyere forskning tyder også på at risikoen for å få diabetes øker. Søvnapné kan også gi seg utslag i glemskhet, økt irritasjon og depresjon og risikoen for å sovne bak rattet øker. 17 prosent av befolkningen har duppet av eller sovnet bak rattet.

– Pasienter som blir behandlet får i mange tilfeller en helt annen livskvalitet enn tidligere. Samtidig vil det også påvirke omgivelsene på en positiv måte. Det er svært god forebyggende medisin, sier Nils Henrik Holmedahl.

Antall fylkesvis i tabellen under:

Fylke                 Befolkning           lavest 8%  Høyest 16 %  Eks. på ventetid for utredning
Akershus             614.026                 49.122    98.244                  Ahus 40 uker ventetid
Hedmark             196.966                 15.757                   31.515   
Oppland              189.870                 15.190                   30.379  
Oslo                    673.469                 53.878                   107.755  
Østfold                295.420                 23.634                   47.267                  Sykehuset i Moss 50 uker ventetid

Rammer alle

Det har lenge vært hevdet at søvnapné er en «mannesykdom».

Nyere forskning viser at dette ikke er riktig. Forekomst av søvnapné i befolkningen er 24 prosent hos menn og 9 prosent hos kvinner. De fleste får diagnosen i alderen 40 til 65 år. Også barn er rammet av søvnapné. Søvnvansker rammer 30 prosent av norske barn, og påfallende få kommer til undersøkelse.

Søvnapné

  • Den som lider av denne tilstanden, merker sjelden annet enn at man er trøtt og uopplagt på dagtid.
  • Søvnapné medfører svært urolig og dårlig søvn med mange kortvarige oppvåkninger i løpet av en natt. I tillegg er det vanlig at man kaster på seg i søvne og foretar brå bevegelser med armer og bein.
  • Konsekvensene av tilstanden er at du på dagtid ofte kan føle deg søvnig, ha konsentrasjonsvansker, opplever det som vanskelig å tenke klart, har ofte hodepine, og noen opplever oftere enn andre impotens.

Kilde: Norsk Helseinformatikk.no

Artikkeltags