Gå til sidens hovedinnhold

Her blir helsesjefen vaksinert - nå er det din tur

Artikkelen er over 3 år gammel

– Ta influensavaksine, så beskytter du både deg selv og menneskene rundt deg mot sykdom og lidelse, oppfordrer helsesjef Øivind Werner Johansen.

Denne uken gjennomføres den årlige massevaksineringen mot influensa i Sarpsborg kommune.

Det skjer på de tre familiesentrene, og på følgende dager:

 • Skjeberg familiesenter i gamle Skjeberg rådhus mandag 23. oktober.
 • Hannestad familiesenter i Hannestadtunet 1 tirsdag 24. oktober.
 • Sentrum familiesenter i Roald Amundsens gate 33 onsdag 25. oktober.

Har bestilt 6.000 vaksiner

Dette er et tilbud til alle over 65 år, pluss - og dette er nytt for året - alle som befinner seg i risikogruppene.

– Vi ønsker å vaksinere flest mulig, og det legger vi til rette for, understreker kommunens helsesjef.

I fjor ble nærmere 6.000 mennesker i risikogruppene vaksinert i Sarpsborg. Men i år ønsker altså kommunen å øke andelen av de vaksinerte.

– Vi har bestilt 6.000 vaksiner, men bestiller gjerne 6.000 til hvis pågangen blir stor, sier Johansen til Sarpsborg Arbeiderblad.

Og han har altså en veldig god grunn til å oppfordre folk til å ta influensavaksine.

– Ved å ta vaksinen, beskytter du ikke bare deg selv mot sykdom, lidelse og potensielt livstruende ettersykdomer, men du beskytter også de menneskene du omgås med. Spesielt mennesker med svekket immunforsvar og de med kroniske lidelser er utsatt både for forverring av eksisterende sykdom og for følgesykdommer av influensa, påpeker Johansen.

Han understreker at det er en god og vel utprøvd vaksine.

– Den beskytter gode og gir bare milde eller få bivirkninger, kommenterer helsesjefen.

Dette er risikogruppene

Folkehelseinstituttet anbefaler at personer i disse risikogruppene lar seg vaksinere mot influensa:

 • Gravide etter 12. svangerskapsuke (2. og 3. trimester).
 • Gravide i 1. trimester med annen tilleggsrisiko skal også få tilbud om vaksinasjon.
 • Beboere i omsorgsboliger og sykehjem.
 • Alle fra fylte 65 år.
 • Barn og voksne med: diabetes type 1 og 2, kronisk luftveissykdom, hjerte- og karsykdom, leversvikt eller nyresvikt, kronisk nevrologisk sykdom eller skade, nedsatt immunforsvar, svært alvorlig fedme (KMI over 40), annen alvorlig og/eller kronisk sykdom der influensa utgjør en alvorlig helserisiko, etter individuell vurdering av lege.
 • De som bor i samme hus som en med kronisk sykdom.
 • Helsepersonell med pasientkontakt.
 • Svinerøktere og andre som har regelmessig kontakt med levende griser.

– Den årlige massevaksineringen har blitt en tradisjon i Sarpsborg, og det virker som folk setter pris på tilbudet. Ikke bare blir folk vaksinert, men det er sosialt også. Og sanitetskvinnene stiller som alltid opp og serverer både kaffe og vafler, sier smittevernlege Karianne Bergman i Sarpsborg kommune.

Vaksinen koster 150 kroner.

Influensavaksinen kan også tas hos fastlegen. Dersom du ikke får tatt vaksinen på noen av disse stedene, kan du bestille time ved Vaksinasjons- og smittevernkontoret, oppfordrer Sarpsborg kommune.

Vaksinerer helsepersonell

I samarbeid med andre Østfold-kommuner og Sykehuset Østfold  legger dessuten Sarpsborg kommune ned en ekstra innsats i år for å vaksinere flest mulig i risikogruppene. Det er også et særskilt fokus på at flere helsepersonell - og andre ansatte  - skal ta influensavaksinen.

– Helsepersonell i kommunen får tilbud om vaksine på sin arbeidsplass. Slik blir de pasientene som helsepersonell omgås beskyttet mot smitte. I fjor vet vi at mange pasienter ble alvorlig syke av følgesykdommer av influensa og ble innlagt på sykehus. Vi øker i år innsatsen for at flest mulig skal unngå det i år, sier helsesjefen.

Eventuelt når og hvor hardt denne vinterens influensaepidemi vil ramme her i Norge, er for tidlig å si noe om, men at den kommer, det er det liten tvil om.

Kommentarer til denne saken