Gå til sidens hovedinnhold

Smekkfullt helsehus - og flere eldre må dele rom

Artikkelen er over 4 år gammel

Helsehuset er smekkfullt, og presset på sykehjemsplasser har ført til at flere eldre må bo på dobbeltrom i Sarpsborg.

Det har kommunesjef Kirsti Skaug fått kraftige reaksjoner på fra de som er berørt.

– Dessverre har vi ikke hatt noe annet valg enn å sette inn en ekstraseng på seks langtidsplasser i sykehjem. slik at vi har fått seks flere dobbeltrom. Dette er på ingen måte noe vi ønsker å gjøre, men pasientene har krav på og må få forsvarlig pleie. Jeg har full forståelse for at de eldre ikke vil ligge på dobbeltrom, men alternativet hadde vært at de i stedet måtte være hjemme, sier Skaug.

Presset har flyttet seg

Hun understreker at dette bare er en midlertidig ordning. Hun forventer at trykket på heldøgns omsorgsplasser vil bli mindre når den verste influensaperioden er over.

– Nå er det et stort press på sykehusene, mange pasienter er innlagt med influensa blant annet. Det trykket må nødvendigvis også forflytte seg til kommunene, fordi pasientene raskere skrives ut fra sykehuset. Det merker vi som sagt veldig godt nå, sier Skaug til SA.

Venter på langtidsplass

Sarpsborg kommune har i alt 71 korttidsplasser på Helsehuset. Her er det nå smekkfullt. Dermed har ikke kommunen noe sted å plassere de som trenger pleie.

– Mange av korttidsplassene opptas nå av eldre i påvente at vi får ledige langtidsplasser. Dette er selvfølgelig ikke ønskelig, men jeg håper folk forstår at vi i en overgangsperiode må gjøre det slik, sier kommunesjefen.

Skaug vet ikke når de seks dobbeltrommene kan avvikles. De ekstra dobbeltrommene er fordelt på Tingvoll, Haugvoll og Kurland sykehjem.

– Det er vanskelig å spå om framtiden, men vi ser nå at det er en ørliten bedring, sier hun.

Ifølge Folkehelseinstituttet øker forekomsten av influensa i hele landet betydelig. Antallet sykehusinnlagte øker også.

Kommentarer til denne saken