Gå til sidens hovedinnhold

350 Sarpsborg-kvinner har så langt sa ja til vaksine

Artikkelen er over 4 år gammel

Fra tilbudet startet opp i fjor høst, har mange kvinner takket ja til tilbudet om gratis HPV-vaksine i Sarpsborg.

350 kvinner har startet vaksinasjonen mot HPV. Men fortsatt er det mange som ikke har benyttet seg av tilbudet. I målgruppen i Sarpsborg er over 3.500 kvinner.

– Jenter født i 1997 og senere har fått tilbud om HPV-vaksine gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Nå har alle kvinner født i 1991 og senere fått det samme tilbudet. Og det er gratis, understreker fagsykepleier Anne Thorsrud ved Vaksinasjons- og smittevernkontoret.

Denne vaksinen anbefales til unge kvinner fordi den forebygger livmorhalskreft og forstadier til livmorhalskreft forårsaket av HPV-infeksjon. Ifølge Folkehelseintstituttet er HPV-infeksjonen den vanligste seksuelt overførbare infeksjonen i verden. Mange blir smittet av infeksjonen og de fleste i ung alder. Infeksjonen er som regel ufarlig og går over av seg selv, men noen får vedvarende infeksjon som på sikt kan føre til livmorhalskreft.

Hvert år får forøvrig 300 kvinner i Norge livmorhalskreft og 65 til 100 dør av sykdommen.

– Tilbudet om gratis vaksine gjelder fram til våren 2018, men i løpet av 2017 må kvinnene ha startet opp med første vaksinedose. I alt må de ha tre doser, understreker Thorsrud.

Tid for reisevaksine

Fagsykepleier Thorsrud minner også sarpinger om at de bør sjekke med vaksinasjonskontoret om de trenger reisevaksine før de drar på ferie i år.

– Reiser man til land utenfor vest-Europa, sør- og mellom-Amerika, Afrika og Asia bør man sjekke ut om det er aktuelt å vaksinere seg. Husk også at populære reisemål som Tyrkia, Bulgaria og Romania har mye hepatitt A, og man bør derfor vaksinere seg før man reiser til disse landene, sier Thorsrud.

Hun mener sarpinger som ferdes mye i skog og mark dessuten før vurdere å la seg vaksinere mot TBE-infeksjon.

TBE, eller skogflåttencephalitt, er en virussyksom som smitter gjennom flåttbitt.

– Smitte med TBE har foreløpig ikke vært registrert i Østfold, men mye tyder på at flått her i fylket kan inneholde viruset. Det er viktig å understreke at vaksinen ikke beskytter mot Borrelia-infeksjon, understreker Thorsrud.

Utbrudd av meslinger

Nå er WHO dessuten bekymret over store meslingutbrudd i land der færre vaksineres. Barn i rike land har stor risiko for å bli smittet som følge av vaksinefrykt. Bare i januar ble det rapportert om 559 tilfeller i Europa.

Frankrike, Tyskland, Italia, Romania, Polen, Sveits og Ukraina er hardest rammet.

– Voksne personer som ikke vet at de har fått meslingvaksine (MMR-vaksine) eller har gjennomgått de aktuelle sykdommene, anbefales derfor å ta en slik vaksine. Er du født før 1960 er sannsynligheten så stor for at du har hatt meslinger at MMR-vaksine ikke er nødvendig, påpeker Thorsrud.

Kommentarer til denne saken