Ønsker 5.000 svar: Interessert i hvordan du har det

HÅPER PÅ MANGE SVAR: Fra venstre: Ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap), samfunnsplanlegger Kjersti Aune og kommuneoverlege Karianne Bergman håper så mange som mulig vil svare på en undersøkelse om folkehelse. 5.000 sarpinger er plukket ut til å svare.

HÅPER PÅ MANGE SVAR: Fra venstre: Ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap), samfunnsplanlegger Kjersti Aune og kommuneoverlege Karianne Bergman håper så mange som mulig vil svare på en undersøkelse om folkehelse. 5.000 sarpinger er plukket ut til å svare. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I disse dager mottar 5.000 tilfeldig utvalgte sarpinger en befolkningsundersøkelse. Svarene skal brukes til å styrke folkehelsen.

DEL

Lokalmiljø, helse og trivsel er stikkordene.

– Dette er innbyggernes mulighet til å fortelle politikerne hvordan det står til, sånn at politikerne kan sette inn tiltak der det trengs, og videreføre det som fungerer bra i dag, forteller kommuneoverlege Karianne Bergman.

Lokker med gavekort

Håpet er at flest mulig svarer på undersøkelsen, som blir sendt på e-post i disse dager. Avsenderen vil være Østfold fylkeskommune.

– Fordelen med at mange svarer, er at vi da får et helhetlig bilde av hvordan det står til med helse og trivsel blant sarpingene i kommunen, sier Bergman.

Ordfører Sindre Martinsen-Evje (Ap) er spent på svarene.

– Jeg synes det er nyttig å få en oversikt. Vi har mange statistikker om levekår og folkehelse, men denne er mer utfyllende og vil gi et bilde av innbyggernes egne opplevelser av å leve i Sarpsborg. Så jeg håper at flest mulig vil svare på den, sier han.

Kommuneoverlegen nikker bekreftende.

– Nå kan vi finne ut hvor skoen trykker. Vi har også en liten gulrot; to av de som svarer, vinner et gavekort på 2.000 kroner, sier hun.

Unge og voksne

Det er de voksne fra 18 år og oppover som inviteres til å besvare undersøkelsen. All informasjon er anonym. Svarene fra Ungdata-undersøkelsen vil offentliggjøres i omtrent samme tidsrom.

– Dermed får vi vite både hvordan det står til med de voksne og de unge i befolkningen, understreker kommuneoverlegen.

Undersøkelsen er et samarbeid mellom Østfold fylkeskommune og Folkehelseinstituttet. Den heter "Oss i Østfold 2019". Rundt 70.000 innbyggere er valgt ut til å svare på spørsmål om helse, trivsel, arbeid og nærmiljø og andre ting som har betydning for folkehelsa. 

I tillegg til at Sarpsborg får en egen kommuneoversikt, vil tallene kunne sammenliknes med nasjonale tall.

– Dette har vært gjennomført for noen år tilbake, men undersøkelsen har aldri før blitt sendt ut til så mange østfoldinger. Spørsmålene er også utvidet i år, så vi får en enda bedre kartlegging av folks helse og trivsel i år, forteller samfunnsplanlegger Kjersti Aune til Sarpsborg Arbeiderblad.

Artikkeltags