Grindahl, bedre kjent som Han Herman, er født og oppvokst i Sarpsborg, men har pendlet mellom Sarpsborg og Bergen de siste årene.

Han har gjort seg svært godt bemerket på den norske musikkscenen den siste tiden. Av bransjefolk blir han kalt, Musikk-Norges best bevarte hemmelighet, og i juni i fjor trillet VGs musikkanmelder terningkast 5 på singelen «Coming Out For You». Låten ble omtalt som «Nesten legendarisk».

Sarpsborg må bli bedre

I Lindmo-sendingen med programleder Anne Lindmo på NRK fredag 10. mars fortalte Han Herman om veien til artistkarrieren. Han fikk også spørsmålet om hva som er spesielt med musikkmiljøet i Bergen.

– Det som er så bra med Bergen, er at det er ekstremt godt tilbud. Musikkmiljøet er fantastisk. Det er så godt tilrettelagt for at ungdommer kan drive med musikk fra tidlig alder. Da kan man bruke masse tid på å dyrke den lidenskapen, sa Han Herman i programmet.

Og la til:

– Hvis det er noe Sarpsborg bør skjerpe seg på, er det at det må tilrettelegges bedre for at ungdommer kan holde på med musikk, for det er det ikke så mye av. Det er synd, fortsatte han.

Fokuserer mest på idrett

– Hva mente du med det?

Det var først da jeg kom til St. Croix-huset i Fredrikstad at jeg selv fikk oppleve et musikkmiljø. Et herlig sted med open-mic kvelder, konserter, jamming og der musikkglade ungdommer kan møte hverandre. Men i mitt tilfelle skjedde ikke det før etter videregående. I Sarpsborg er det et stort fokus på idrett. Og det er jo vel og bra. Fra man er barn kan de fleste i Sarpsborg delta i organisert idrett. Selv holdt jeg lenge på med fotball. Men vil man drive med musikk derimot, er tilbudet og miljøet en god del snevret inn, utdyper Grindahl overfor Sarpsborg Arbeiderblad.

Han fortsetter:

Jeg tenker at det er kjempeviktig å stimulere barn og ungdom til å synge og spille, ved å tilby gode og subsidierte steder hvor man kan møtes og hvor man kan øve, og hvor man kan holde lavterskel-arrangementer. Som på St. Croix-huset i Fredrikstad, sier Han Herman.

Ikke rettferdig

22-åringen mener det verken blir riktig eller rettferdig å sammenligne Sarpsborgs musikkmiljø med Bergen.

For Bergen er nesten fem ganger større, og har lange musikktradisjoner helt fra Edvard Griegs tid og fram til nå. Men for meg har det vært helt fantastisk å få komme der og oppleve det enorme musikalske mangfoldet – og all kreativiteten som det fører til. I Bergen skjer det noe musikalsk på hvert hjørne, sier Grindahl.

– Hvordan kan Sarpsborg bli bedre på å tilrettelegge musikkmiljøet for ungdom i byen?

– Bygg et St. Croix-hus, poengterer Herman Grindahl.

- Døde av seg selv

I tillegg til å være sjef for Glenghuset, sitter Pål Antonsen også som medlem i Sarpsborg kulturråd. Han sier man alltid kan bli bedre på ting, men er ikke enig med Han Herman.

– Dette har nok gått opp og ned de siste årene. I en periode er det masse ungdom som vil drive med musikk, men så er det perioder hvor aktivitetsnivået ikke er like høyt, sier Antonsen.

Sarpsborg har tidligere hatt mobile rockecontainere som et tilbud til musikkungdom.

Pål Antonsen opplever i dag Sarpsborg som en kommune som legger forholdene til rette for ungdom som vil drive med musikk. Han peker på EPA med kulturskolen, og Ungdommens kulturhus.

– Men vi har nok ikke mange rene scener for ungdom. Selv kan jeg aldri huske å ha sagt nei til ungdom som vil spille konserter på Glenghuset. I flere tilfeller har vi gitt ungdom muligheten til å disponere Gleng-lokalene, scenen, lydanlegget gratis. Det er fordi vi ønsker ungdom skal ha et sted å utøve musikken sin. Når det er sagt, kan vi alltid bli bedre på å skjerpe oss og bli bedre på ting, men vi har alltid stilt Glenghuset til disposisjon, forklarer Antonsen.

Gleng har blant annet stått bak musikkfestivalen Pønk i parken og Ung scene.

– Ung scene er et tilbud vi aldri la ned, men som døde av seg selv. Vi la forholdene til rette og støttet initiativet. Vi heier fortsatt på ungdommen, selv om vi ikke har noe førstehåndskunnskap om hva som rører seg der ute. De må gripe muligheten, så skal vi legge forholdene til rette, poengterer Pål Antonsen.



Satser på ungdom

Ole Martin Pedersen Gjestad er prosjektleder for Ressurs- og kompetansesenter for e-sport og datakultur i Sarpsborg kommune og daglig leder ved Ungdommens kulturhus.

Han mener de er godt i gang med å bygge opp et musikkmiljø for ungdom i Sarpsborg.

– For å skape et godt tilbud til ungdommer i alderen 13–20 år har vi etablert et eget musikkstudio på ungdommen kulturhus hvor unge band og artister kan skrive, produsere, øve og spille inn musikk. Her er det også mulighet til å få veiledning innen låtskriving og musikkproduksjon for de som ønsker det, sier Pedersen Gjestad til Sarpsborg Arbeiderblad.

– Vi legger også til rette for at ungdommene kan spille egne konserter, og i vinterferien arrangerte vi en gratis ungdomskonsert på «Huset» Hafslund med to lokale band som fylte loket med over 70 publikummere, sier han videre.

Vil være synlig

Tradisjonelt sett har det ikke vært noe godt musikkmiljø i Sarpsborg, mener Pedersen Gjestad.

– Ungdommer har dratt til Fredrikstad for å drive med hip hop og til Halden for å spille i band. Men på Ungdommens kulturhus er vi nå godt i gang med å bygge opp et musikkmiljø, og vi kommer til å ha fokus framover på at flere skal vi vite om tilbudet vårt, at flere skal benytte seg av studio vårt i tillegg til at vi skal arrangere enda flere konserter, workshoper og flere arenaer hvor unge får muligheten til å vise seg fram, avslutter Ole Martin Pedersen Gjestad.