Gå til sidens hovedinnhold

Hjelp oss med å hjelpe!

Artikkelen er over 1 år gammel

Koronakrisen Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Takk, takk for applausen. Takk for alle som jobber på spreng for å holde i gang Norge. For all del ikke stopp å klapp, vi setter pris på å bli sett. Men når alt kommer til alt så er det ikke applaus vi trenger.

VI trenger at du har respekt for jobben vi gjør, VI trenger at du gjør det du kan for å hindre spredning, VI trenger at du følger det som blir sagt, VI trenger at du lar oss som er førstelinjen få det vi trenger av utstyr. Slik som det er nå i dag er mye restet, vi får ikke tak i desinfeksjonsmidler, smittevernutstyr. Det er vår rustning til den «krigen» som vi står ovenfor nå, og ellers i året. For det er akkurat dette som er jobben vår, å være førstelinjen til å redde liv, hjelpe, handle, behandle, observere, trøste, vise omsorg, og ikke minst utføre den omsorgen vi gjør ovenfor de du er glad i.

Hva blir konsekvensene av at mannen i gata hamstrer Antibac, desinfeksjonsmidler, hansker og munnbind? Konsekvensene blir ekstremt store, og langsiktige. Allerede har vi flere hundre helsearbeidere i karantener og isolasjon, vi har flere helsearbeidere som daglig blir testet av viruset.

Hva vil skje med helse Norge dersom det blir manko på arbeidere med riktig og god kompetanse? Tenk! Det vil få store fatale konsekvenser og en enorm belastning på dem som allerede gjør så godt de kan. Jeg vil ikke engang tenke så langt på hva som kan skje, det skremmer meg på måten vi kun tenker på oss selv ved å gjøre disse handlingene!

Dere tenker nok i deres stille sinn, dette har de valgt helt selv, valgt dårlig lønn, dårlige arbeidstider og turnusarbeid. Ja, vi visste mye av dette da vi tok det valget, men valget om å kunne bidra til å redde liv kontra å sitte på et kontor ble plutselig enkelt. Misforstå meg rett, alle yrker er like viktige for at Norges land skal gå sin vante gang. For at Norge skal være et så fint land å bo i for mange. Men ingen kunne vite at en pandemi ville ramme oss, og spesielt ikke egoisme blant befolkningen. Skjerp dere, la oss bekjempe denne pandemien med utstyr tilgjengelig!

I mitt stille sinn har jeg tenkt – Nå er det en fin mulighet til å rope ut om at vi trenger høyere lønn. Midt i denne tiden hvor mange mennesker ser hvor viktig jobb vi gjør, som vi er så stolte av. Men jeg kan ikke se ett sted hvor noen har ropt høyt om dette i disse dager, nei akkurat fordi vi er opptatt med å møte dette ansikt til ansikt, og for å hindre spredning.

VI er opptatt med å redde din mor, far, bestemor, onkel, datter eller barnebarn. Vi hører stadig at vi skulle fått høyere lønn og at pårørende og pasienter ikke hadde klart seg uten «englene sine».

Vi vet at enkelte ikke klarer seg uten oss, og vi vet at vår kompetanse og vår evne til å møte mennesker i ulike situasjoner er verdifull. Vi er en så viktig brikke av samfunnet vårt. Ikke bare nå, men resten av året også.

Neste gang dere skal klappe, ta opp telefonen, gå ut og tilby deg å handle, vaske institusjoner, vaske kontorene til helsearbeiderne, vaske lager, fylle på medisinske lager, eller være en samtale partner for den ensomme gamle naboen din som ikke lenger får gå på dagsenter. Det finnes uendelige måter dere kan hjelpe oss på. Takk!

Takk til alle kollegaene rundt om i landet og verden som står på, dere er fantastiske. Og ikke minst tusen takk til alle dere andre som bidrar med å holde Norge i gang i denne skumle tiden!

Kommentarer til denne saken