Etterlyser flere IT-hoder til Østfold

VIL HA FLERE: Infotjenester AS håper at det i årene fremover kommer flere høyt utdannede IT-hoder til Østfold. På bildet: IT-arbeider Alexander Rauan, Utviklingsdirektør Kristian Kolstad og teknologidirektør
Flemming Ottesen. Alle ansatt i Infotjenester AS.

VIL HA FLERE: Infotjenester AS håper at det i årene fremover kommer flere høyt utdannede IT-hoder til Østfold. På bildet: IT-arbeider Alexander Rauan, Utviklingsdirektør Kristian Kolstad og teknologidirektør Flemming Ottesen. Alle ansatt i Infotjenester AS. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Infotjenester på Grålum mener Østfold sliter med å rekruttere kompetente IT-arbeidere.

DEL

(Fredriksstad Blad) Flemming Ottesen og Kristian Kolstad i Infotjenester AS i Sarpsborg mener det er mangel på IT-arbeidere i Østfold.

– Infotjenester har blitt mer og mer teknologitunge. Vi er avhengige av å finne folk med spisskompetanse. Det er problematisk i hele Nedre Glomma-regionen, sier Flemming Ottesen til Fredriksstad Blad.

– Vi konkurrerer mot høyere lønninger i Oslo. Det er vanskelig å finne folk med erfaring som kan komme inn og løfte selskapet, mener han.

Rekrutterer fra Polen

På grunn av den dårlige tilgjengeligheten på IT-arbeidere i Norge satser det Sarpsborg-baserte selskapet på rekruttering i Polen.

– Vi har blitt tvunget til å se i andre retninger for å skaffe den nødvendige kompetansen. Vi har startet et eget selskap i Polen for å få tak i folk med høy nok IT-kompetanse, Kolstad.

SER TIL POLEN: Flemming Ottesen (til venstre) og Kristian Kolstad i Infotjenester AS rekrutterer nå IT-arbeidere fra Polen.

SER TIL POLEN: Flemming Ottesen (til venstre) og Kristian Kolstad i Infotjenester AS rekrutterer nå IT-arbeidere fra Polen.

– Er det problemet at det er få IT-arbeidere med den nødvendige kompetansen, eller at det utdannes for få IT-arbeidere?

– Begge deler. Vi har et rekrutteringsproblem i hele Norge. De som utdannes blir veldig raskt plukket opp, mener Kolstad.

Håper på tiltak

Nå ber Infotjenester AS politikere og Høgskolen i Østfold ta grep for å møte behovene i bransjen i fylket.

– Om en ser langsiktig på det så mener vi det er et behov for politisk satsing på IT-studier, sier Kolstad. 

– Spesielt mener vi det er behov for arbeidere med mastergrader og høyere utdanning. Det kommer ut nye kull fra høgskolene hvert år, men de har en tendens til å bli i de store byene, forklarer Flemming Ottesen.

Internt på huset har selskapet et drømmeksempel på en arbeider de er ute etter. I form av Alexander Rauan. Han har jobbet i bedriften i seks år som applikasjonsforvalter og kom nyutdannet fra Høgskolen i Østfold.

TRIVES I JOBBEN: Alexander Rauan er IT-arbeider for Infotjenester AS. Han trives i jobben sin.

TRIVES I JOBBEN: Alexander Rauan er IT-arbeider for Infotjenester AS. Han trives i jobben sin.

– Mitt inntrykk da jeg søkte jobb var at det var vanskelig som nyutdannet å få en fot innenfor. Litt motsatt av hvordan det er i dag, forklarer han.

– Bedriftene burde kanskje vært litt tøffere for noen år siden for å holde i den nye kompetansen som kom ut av skolene. Inntrykket mitt er at bedriftene nå ser en fordel i å forme kompetansen etter behov i organisasjonene, forklarer han. 

Høgskolen: – Vi har aldri tatt inn flere 

Dekan på avdelingen for informasjonsteknologi på Høgskolen i Østfold, Harald Holone, bekrefter tendensen. Han sier at høgskolen ikke klarer å utdanne nok mennesker for å møte etterspørselen.

– Jeg kjenner igjen at det er et stort sug i arbeidsmarkedet. Våre studenter får veldig raskt jobb. Det gjelder både bachelor og masterstudentene våre, men særlig masterstudentene. Ofte får mange jobb før de er ferdige med studiene, bekrefter han.

REKORDMANGE STUDENTER: Dekan Harald Holone forklarer at det nå tas inn rekordmange studenter på Høgskolen.

REKORDMANGE STUDENTER: Dekan Harald Holone forklarer at det nå tas inn rekordmange studenter på Høgskolen. Foto:

– Det er ikke overraskende for meg at Østfold-bedrifter og andre mindre selskaper merker kamp om gode kandidater. Det blir bare mer og mer bruk for gode IT-arbeidere. Det er på grunn av samfunnsutviklingen og at det er behov for slike ansatte i snart alle bransjer, mener Holone.

– Er det nok IT-arbeidere som blir utdannet i Østfold?

– Ser en på opptakstallene våre så ser du at det har vært en vesentlig økning på informatikkstudiene våre de siste årene. I år har vi et rekordopptak. Du må mange år tilbake for å se et like godt opptak på bachelornivå. På masternivå har vi doblet inntaket, forklarer han.

– Så Høgskolen og avdelingen vår er på ballen. Vi strekker våre ressurser langt for å møte behovet i markedet. Utfordringen vår er at vår grunnfinansiering er avhengig av hvor mange studieplasser som er tildelt fra kunnskapsdepartementet, sier han.

– Derfor er det helt avgjørende at både Høgskolen i Østfold får tildelt flere studieplasser over statsbudsjettet og at høgskolen ønsker å styrke studiesatsingen, sier dekanen til Fredriksstad Blad.  

Artikkeltags