Gå til sidens hovedinnhold

Høyres rørende omtanke for internasjonale oppkjøpsfond

Artikkelen er over 2 år gammel

Svar til Andreas Bøe Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Svar til Høyre-politiker Andreas Bøe som kritiserer SVs forslag om profittfri velferd:

Det er rørende å se Høyres omtanke for internasjonale oppkjøpsfond som overtar en stadig større andel av velferden vår. Heldigvis er folk flest uenige i den omtanken.

I spørreundersøkelse etter spørreundersøkelse ser vi et tydelig flertall i folket for SVs forslag om profittfri velferd. Det er ikke rart. Det er bare rett og rimelig å kreve at skattepengene vi bevilger til velferd faktisk går til barna og de eldre, ikke til private formuer i skatteparadiser.

Folk ser nemlig forskjellen mellom å tjene penger på for eksempel bilsalg på den ene siden, og å tjene penger på skattefinansiert velferd på den andre. Folk får drive bilbutikk som de vil, men når det er skattebetalerne som finansierer en barnehage er det ikke greit at noen henter ut våre penger som skulle gått til barna.

 

Bøe bruker også et velkjent talltriks fra høyresiden når han viser til at 72 prosent av barna i Sarpsborg går i en privat barnehage. Da utelot han bevisst å skille mellom ideelle barnehager og kommersielle.

De kommersielle konsernene, ofte eid av oppkjøpsfond registrert i skatteparadis, er noe helt annet en små familieeide barnehager og lignende ideelle tilbud. Sistnevnte skal vi selvfølgelig ha! Men de kommersielle gigantene har tatt stadig større kontroll og de ideelle skvises ut. Den ensrettingen er bare enda en grunn til å gå inn for profittfri velferd.

Dersom dagens kommersielle barnehager vil fortsette å motta våre skattepenger og foreldrebetaling for å drive barnehage må de gjerne det, men da kan de ikke ta ut profitt. Det er bare rett og rimelig.

Tiden er inne for å sette omsorg foran omsetning i grunnleggende velferd, fordi det er forskjell på barnehager og bilbutikker.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.