(Moss Avis): Kroppsdeler som ører, haletipp, poter og tær er det som oftest rammes av frostskader, men også pungen til hannhunder er i faresonen når det er kaldt ute.

– Ved alvorlig forfrysning kan den forfrosne huden dø, og det kan utvikles koldbrann. Koldbrann kan være svært alvorlig og det døde vevet kan falle av eller måtte amputeres, sier veterinær Sara Solheim i en pressemelding fra Agria Dyreforsikring.

Hva er symptomene?

Tegn på at hunden eller katten er nedkjølt kan være:

· Skjelver

· Stiv i bevegelsene

· Krøller seg sammen

· Vil helst ikke bevege seg

· Slapp

Typiske symptomer på frostskade kan være et område med:

· Endret farge på huden (hvit, rød, blå eller sort)

· Hard hud

· Blemmer

· Sår

– Det kan være vanskelig å se tegnene på frostskade i huden til hunder og katter på grunn av pelsen, sier Solheim.

Forsiktig oppvarming

Det viktigste er å ta hunden eller katten inn i romtemperatur og gi den kroppskontakt og/eller et teppe. Ikke gni eller klapp på den. Selv om det er godt ment, skal du ikke varme dyret nærme peisen eller varme det opp ved bruk av hårføner. Dette kan gjøre skaden verre. Ta så kontakt med veterinær.

Forhindre at det skjer

En del hunder trenger dekken så snart det er minusgrader ute, andre klarer seg fint uten. Dette vil være avhengig av hva slags type pels hunden har. Bruk av potesokker er også en god idé å ta på for å holde hunden varm. Det viktigste er nok å passe på at hunden er i bevegelse hele turen og tilpasse turenes lengde etter vær og temperatur.

– Å sette inn en katteluke til katten din er en god idé om katten din er ute når du ikke er hjemme. Da kan den selv gå inn og varme seg i sofakroken når den fryser på potene. Alternativt, kan du holde katten inne på de kaldeste dagene, avslutter Solheim.