Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor lar dere ikke elever og skoleansatte bruke det smittevernutstyret vi har til rådighet?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som ansatt i en av kommunens skoler synes jeg det er helt uforståelig at det ikke er vedtatt at den siste skoleuka før juleferien er lagt opp til å være digital hjemmeundervisning. Med stadige smitteutbrudd i kommunens skoler, så kan jeg ikke fatte at det skal sitte så langt inne å vedta dette.

I et gjennomsnittlig klasserom i kommunen sitter det altså cirka 25 elever. De er trykket inn i klasserom som er altfor små til å være i nærheten av å kunne overholde enmetersregelen (Å nei, det stemmer det; den regelen gjelder jo ikke i skolen), vi har Antibac som beskyttelse (særdeles «effektivt» mot nysing og andre former for dråpesmitte), og som ansatte i skolen har vi 50 nærkontakter (og vel så det!) i løpet av en dag.

Dette tallet er også økende siden vi også må dekke opp det høye sykefraværet på jobb, og dermed være inne som vikarer i flere enn de klassene vi vanligvis har. Og dette er bare oss lærerne. Enda viktigere er det med elevene! Hva med elevene som sitter i klasserommene dagen lang? Hva med elevene som er i valgfagsgrupper og språkgrupper på tvers av sine faste klasser? Som er i gangene på skolen sammen med hundrevis av andre elever? Som tar buss til skolen hver dag? Altså, hvor er logikken?

Bare for å understreke dette en gang for alle; Det hjelper ikke veldig mye om siste skoledag med fysisk oppmøte blir den 18. desember! Hvorfor ikke? Nei, det hjelper ikke veldig mye for julefeiringen om man som lærer eller elev blir kontaktet og får fortalt at «Du har vært i kontakt med en smittet. Deres siste kontakt var den 18. desember. Karantenen varer i ti dager fra siste gang du var i nærheten av den smittede.» Da er vi ute av karantene den 28. desember! Skal dette gi noe mening må hele den siste uka være uten fysisk oppmøte! Da blir nemlig telefonsamtalen slik «Du har vært i kontakt med en smittet. Deres siste kontakt var den 11. desember. Du er ute av karantene den 21. desember.»

Vi som hver dag befinner oss i klasserommet, enten som ansatte i skolen eller som elever, ikler oss ikke smittevernutstyr. Vi har antibac. Vårt smittevernutstyr er hjemmeskole! Hvorfor lar dere ikke elever og skoleansatte bruke det smittevernutstyret vi har til rådighet?

Kan dere være så snille å vise handlingskraft NÅ? Hva skjedde med alle godord om hvor flott den digitale hjemmeundervisningen i våres var? Hvor godt den fungerte for så veldig mange elever? Og før dere nevner de sårbare elevene; Ja, vi i skolen kjenner godt til disse. Vi tenker på disse elevene hver eneste dag faktisk. Gjennom hele året tar vi oss av de sårbare elevene. Det som er viktig å tenke på er hvor deres fokus på de sårbare elevene er når de ikke trengs som et argument for å holde skolene åpne?

Av RESPEKT for skoleelevene, deres foresatte og skolens ansatte; la den siste skoleuka være fylt med god digital hjemmeundervisning!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.