Gå til sidens hovedinnhold

– Hvorfor skal alt sentraliseres rundt Oslo?

Artikkelen er over 1 år gammel

Debatten om Rygge Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Rygge var landets syvende største lufthavn i forhold til antall passasjer, og «vi» som innlegget omtaler er faktisk cirka 1,8 millioner passasjerer som ikke kjører 1, men kjører 2 x 2 timer, dersom det er tomme veier.

Mange kjører dobbel og trippel tid. Siden alle sentrale veier her går via Oslo så må en starte mange timer tidligere enn normalt på grunn av avstand, store muligheter for kø i Oslo-området og et omfattende og tidkrevende parkeringssystem.

Slikt blir en stor merbelastning for familie med barn og de som er på jobbreiser. Spesielt belastende blir slikt når en kommer hjem sent på kveld eller reiser tidlig.

Og så glemmer en at en også flyr to ganger over akkurat det samme området. Alt dette gir en meget stor forurensning av luft og miljø mellom Oslo og sørover. At cirka 1,8 millioner mennesker kjører tur/retur gjennom Oslos allerede overbelastede veisystemer med dyre bomstasjoner, stress og mas blir jo en helt unødvendig stor belastning på både veier, mennesker og miljø i luft og på bakken.

At ikke Oslo protesterer på dette er jo ufattelig, men mye vil ha mer. Og så hører en at Avinor planlegger en ekstra rullebane på Gardermoen for å ta seg av økningen av flytrafikken for fremtiden. Det krever enorme investeringer og rasering av jordbruksland og fjerning av hus, samt at støyen så vil øke i dette området som er sterkt belastet.

Alle disse negative menneskelige og miljøfaktorene blir løst dersom en tar i bruk Moss Lufthavn Rygge som allerede er der. Nesten null kostnader å starte opp, kontra å bygge nytt på Gardermoen. Og så vil alle de rundt tusen arbeidsplassene som forsvant på Rygge komme tilbake til området.

Hvorfor skal alt sentraliseres rundt Oslo? Politikerne raserer utkantstrøk for å styrke sentraliseringen rundt Oslo på denne måten, samt at de skaper store merkostnader og belastninger både på mennesker og miljø.

Hilsen Svein Erik Horn, finnmarking som bor i Sarpsborg og som er meget sterkt provosert av at alt skal bygges rundt Oslo

Kommentarer til denne saken