Gå til sidens hovedinnhold

– Hvorfor skal noen tjene seg rike på våre barn?

Artikkelen er over 1 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I Norge er barnehager en offentlig finansiert velferdstjeneste. Vi som foreldre betaler en egenandel på 3.135 kroner og resten dekker staten. Pengene som bevilges til barnehage, burde gå til driften, slik er det dessverre ikke i dag. I Sarpsborg kommune har vi 48 barnehager, av disse er dessverre bare 10 kommunale. Det vil si at i 38 barnehager i Sarpsborg kommune er det noen som tjener penger på våre barn! Egentlig er dette en sannhet med modifikasjoner, for det er ikke god butikk å drive barnehage; marginene er små og det blir færre og færre av de små familiedrevne barnehagene og de som er drevet av ideelle organisasjoner. Flere går konkurs og blir kjøpt opp av store aksjeselskap. I år 2000 var 13 prosent av barnehagene i Norge drevet som aksjeselskap, i 2016 var det svimlende 59 prosent.

Man kan dele barnehagene inn i tre grupper. Vi har de ideelle barnehagene som driftes av ideelle organisasjoner eller som familiebarnehager, hvor pengene som blir bevilget går til barna. Vi har de kommunale barnehagene som er uten profitt og hvor alle bevilgede pengene går til barna, og i andre enden har vi kommersielle barnehager som har til formål å tjene mest mulig penger.

De kommersielle barnehagene velger å ta pengene som skulle vært brukt på barna ut i overskudd til rike eiere, som bruker pengene på dyre biler og luksusleiligheter i utlandet. Dette bør stoppes! Et skrekkeksempel er Adolfsen-brødrene som startet med to tomme hender og med fire tomter de fikk gratis av da Høyre-styrte Tromsø kommune. De bygde opp Norlandia barnehagene og solgte nylig 170 barnehageeiendommer til et australsk pensjonsfond for svimlende seks milliarder kroner, og de tok ut 600 millioner i utbytte. De skal jo ha til salt i grøten.

Problemene begynte i 2003, da det ble inngått et barnehageforlik. Dette likestilte private og kommunale barnehager. Tanken var ikke så verst i 2003, for da var de private barnehagene få og gjerne drevet som familiebarnehager eller av ideelle organisasjoner. Når det viste seg at det gikk an å tjene penger på barnehage, valgte flere å investere i dette. Rapporter viser at avkastningen man har på barnehager er tre ganger høyere enn det man har på Oslo Børs. Og måten de tjener penger på er gjerne enkel og kynisk, mindre penger til bemanning. Er en ansatt syk i en kommersiell barnehage blir det ytterst sjelden hentet inn en vikar, og da er de for få voksne på jobb og dette går utover barnas tilbud.

Jeg ser helst at ingen tjener penger på mine barn og at pengene som blir bevilget til mine barn går til nettopp de. Jeg vil gjerne at de som jobber i barnehagene har trygge og gode jobber med bra betingelser, altså kommunale ansatte. Dessverre er det slik at på Hafslund hvor jeg bor, ligger de private barnehagene tett i tett, mens jeg må kjøre til de kommunale barnehagene. Hvorfor er det slik? Den eneste kommunale barnehagen vi ble tilbudt er på «feil» side av Glomma, som betyr lang tid i kø hver dag, så min sønn går dessverre i privat barnehage. Han går i Skogro barnehage som har vært omtalt her i SA nylig, og noe av grunnen til at vi valgte Skogro var at vi trodde det var en familiebarnehage. Vi tok feil, her er det en eier som tar ut et stort overskudd av penger som skulle gått til et bedre tilbud til min sønn. Skammelig! Jeg vil benytte sjansen til å berømme de ansatte i Skogro, dere er meget dyktige og fantastiske mennesker.

Jeg synes det bør være mulig i velferdsstaten Norge med gratis barnehage til alle barn, og at kommersielle aktører ikke skal få drive barnehager. Det er nemlig ikke lov for private å tjene penger på skole i dette landet, hvorfor er det annerledes for de minste og kanskje mest sårbare barna? Barnehagene bør ha gode lokaler og nok ansatte. Barnehagene skal sikre trygghet og god utvikling for alle barn, det skal også være trygge og forutsigbare arbeidsforhold for alle barnehageansatte.

Velferdsprofittørene bør stoppes!

Les også

Barnehageeier brukte penger på leilighet i Tyrkia og BMW X5 – kommunen vurderer å kreve tilbake 16,6 millioner kroner

Les også

Betalte 266.000 kr for å lagre leker kjøpt for 81.000 kr

Les også

Førte utgifter til omfattende sponsing på barnehagen

Les også

Da Skogro barnehage feiret 20 år: Brukte 190.000 kr på de voksne – 35.000 kr på barna

Les også

Da prisene raste solgte Laage Eiendom leiligheten i Tyrkia til barnehagen

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.