(Fredriksstad Blad)

Dårlige hygienerutiner på jobb er en viktig årsak til sykdom. I en fersk undersøkelse kommer det fram at nesten dobbelt så mange menn som kvinner, mener kollegers håndhygiene er dårlig.

Tallene overrasker ikke hygieneekspert, som mener at det er menn selv som er den største hygienesynderen.

– At nesten dobbelt så mange menn som kvinner mener at kollegene ikke er nøye med håndhygienen på arbeidsplassen, kan skyldes flere ting. Det er ikke noe som tyder på at menn har blitt mer påpasselige enn kvinner når det kommer til håndhygiene, men det kan være et resultat av at menn ofte opplever andre menn i situasjoner hvor håndhygiene er viktig. På samme måte som kvinner i stor grad opplever samme situasjon med andre kvinner, sier administrerende direktør, Espen Agnalt i Initial Hygieneservice.

Undersøkelsen er utført av Norstat på oppdrag for Initial Hygieneservice i september blant 1.000 nordmenn. Der kommer det fram at 13 prosent av de spurte ikke synes kollegene er nøye med håndhygienen.

– Flere  undersøkelser viser at menn slurver mer med håndhygienen, spesielt etter toalettbruk. På de fleste arbeidsplasser er det separate kvinne- og herretoaletter, noe som gjør at menn ser andre menn som slurver, uttaler Espen Agnalt.

Saken fortsetter under bildet.

 

Influensa

Det går fram av undersøkelsen at 16 prosent av mennene, omtrent 1 av 6, synes kollegene ikke er så nøye, mens det blant kvinner er kun 9 prosent som mener det samme.

Nå går vi inn i det som normalt sett er influensaperioden. Faren for å spre sykdom, også på arbeidsplassen, øker kraftig. Mobiltelefoner, PC-tastaturer, dørhåndtak og «hand shakes» regnes som de største smittesprederne på arbeidsplassen.

– 80 prosent av all smitte skjer via hendene. Når vi vet om alle bakteriebombene på en arbeidsplass, så sier det seg selv at det er stor fare for å spre smitte på jobben, påpeker Agnalt.

Global håndvaskedag

Søndag er det Global Handwashing Day, noe som er med på å sette fokus på håndhygiene over hele verden. Selv om Norge er et land med lite sykdom og generell god hygiene, er vanlig håndhygiene vesentlig også her hjemme.

– Bruk nok tid på håndvasken, minimum 20 sekunder. Vask hendene før måltider og etter toalettbesøk, og vær klar over bakteriebomber som mobiltelefoner, pc-tastatur og dørhåndtak. Når du vasker hendene bør du også unngå å bruke automatene som blåser hendene dine tørre. Bakterier trives i varm luft og de vil derfor formere seg, så tørk heller hendene med papir, sier Espen Agnalt.

Han legger til at vi ikke behøver å bli hysteriske, for det finnes bakterier overalt. Men ved å unngå de verste fellene, øker sjansen for at vi skal holde oss sykdomsfrie. (ANB)