Gå til sidens hovedinnhold

Ikke alt bestemmes i bystyresalen

Artikkelen er over 2 år gammel

Svar til Per Ludvig Spydevold Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I en kronikk i Sarpsborg Arbeiderblad 21. august i år stiller Per Ludvig Spydevold spørsmålet «Hvem bestemmer i Sarpsborg». Etter 4 år så har han skjønt at ikke alt blir bestemt i bystyresalen. Det finnes en rekke regler som fordeler bestemmelsesretten.

En som eier en eiendom kan bestemme en del av hva som skal skje på eiendommen, men for å ivareta naboer og andre, så kan man ikke gjøre hva man vil med eiendommen.

Sarpsborg kommune kan ønske å bestemme en del ting, men Stortinget kan ha bestemt at kommuner skal tilby visse tjenester. Da må kommunen rette seg etter dette.

Per Ludvig Spydevold kommer også innom jernbanesaken. Halden, Fredrikstad, Råde og Rygge/Moss ønsker at jernbanen skal gå innom alle byene. Utfordringen er at bystyret i Sarpsborg ikke kan bestemme at jernbanen skal gå utenom Fredrikstad sentrum. Bystyret i Sarpsborg kan si noe om hvordan jernbanen skal gå gjennom Sarpsborg.

Dette blir på samme måte som om når det skal bygges en ny vei i kommunen. Den veien vil da gå over noen eiendommer. De som eier eiendommene ønsker ikke at veien skal gå over deres eiendom, men de har kanskje en formening hvor nærme veien skal gå. Ut fra om de vil komme seg til veien raskt, eller om de er redd for støyen fra veien. Beslutningen om dette tas av kommunen, ikke av dem som eier eiendommene.

Sarpsborg ikke kan bestemme at jernbanen skal gå utenom Fredrikstad sentrum.

Per Gunnar Stordal, listekandidat for Sarpsborg Høyre

 

I jernbanesaken er det til slutt Stortinget som tar avgjørelsen. Bane NOR har laget noen utredninger, basert på hva flertallet av hva kommunene har sagt.

Da er Sarpsborg nødt til å prøve å løse det på best mulig måte. Nå kan det riktig nok vise seg at de utredningene, ikke lar seg gjennomføre av ulike grunner. Da kan man se på dette på nytt igjen.

Kommentarer til denne saken