Og alt er timet og tilrettelagt, skal vi tro det blide samboerparet fra Oslo-området. De prater på inn- og ut pust om planene de ønsker å realisere på Furuholmen i tiden fremover.

– Her har vi alle muligheter, men det er viktig for oss å bevare og ivareta både naturen, området og historien om Furuholmen, forteller John Anders Neergaard og Tone Lise Forbergskog, til Sarpsborg Arbeiderblad.

Neergaard er opprinnelig fra Lillestrøm, mens Forbergskog er fra Båtsfjord i Finnmark. For et par år siden flyttet de til Sarpsborg og bosatte seg på historiske Furuholmen i Varteig.

Ikonisk eiendom

Den ikoniske eiendommen med gårdsbruk, flere bygg og en egen strandlinje ble lagt ut for salg sent i august i 2019 for 6,7 millioner. Det er en enorm eiendom på hele 97 mål og en rekke bygg og strandlinje paret nå regjerer over. Det er ikke en eiendom for hvem som helst, og som SA skrev i september samme år ble stedet solgt til under prisantydning for 6,3 millioner kroner. Paret opplyser at de hittil har passert 10 millioner i investeringer på Furuholmen, og er enda ikke ferdig med investeringene.

At eiendommen er noe for seg er det ingen tvil om. Ikoniske Furuholmen i Varteig, med slepebåter og en rekke bygninger, oser av historie og det er mange mennesker som har hatt og fortsatt har et forhold til Furuholmen. Ikke bare var Furuholmen en nasjonal lense, stedet var også ett av de største anleggene i Glommavassdraget fram til 1985. I dag er det bolighus på stedet. Men det er ikke bare historien som er rik – eiendommen har unormalt mye å by på.

– Vi har mange utviklingsplaner og har allerede investert mye i området. Vi gleder oss til å drive virksomhet her, og skape mer liv på Furuholmen, sier Neergaard og Forbergskog.

Utviklingsplaner

Eiendommen Furuholmen ved Glomma var en gang en del av Norges største tømmerfløter sted som hadde inntil 450 mennesker som ansatt i sesong. I de siste årene har bygningene vært i bruk som kafé, overnattingssted, fiskearrangementer og til selskapsutleie. Nå skal Oslo-paret utvikle området videre.

Nergaard og Forbergskog driver allerede gjenbruksbutikken "Skattekisten" i den midterste store røde låvebygningen - en butikk med for store og små. De er opptatt av natur. bærekraft, gjenbruk og historie.

I samme butikk kan du til og med kjøpe Furuholmens egen honning. Butikken har eksistert i over et år allerede, og kundene kjenner sin besøkelsestid.

– Vi har åpent torsdag, fredag, lørdag og søndag. I helgene pleier det å være mellom 40 og 80 mennesker innom, sier Forbergskog fornøyd.

I tillegg til butikkdrift, leier paret ut en hytte og ei lavvo i skogen bak hovedhuset via Airbnb. Airbnb er som kjent en forkortelse for "Air bed and breakfast".

– Det er utleid hele tiden, veldig populært, slår Neergaard fast.

Servering- og skjenking

Paret har flere planer for Furuholmen. Blant annet kafédrift i den gamle vedtørke-lokalet ved elvebredden gjennom konseptet Vedtørka selskapslokale og kafé.

Kommunen mottok for en tid tilbake søknad om serverings- og skjenkebevilling fra selskapet Furuholmen AS, som ble stiftet i februar. Tanken er å skape liv i den gamle driftsbygningen som opprinnelig var laget for å tørke trevirke. Lokalet er i dag godkjent av kommunen for selskapslokale og kafé.

– Beliggenheten ute på landet, helt ved Glommas bredder danner ett helt utrolig idyllisk «sceneteppe». Området er helt unikt. Dette bygget vil uten tvil bli populært som selskapslokale, da tanken er å leie det ut til alt fra dåp, konfirmasjon, bryllup, jubileer, og andre selskapeligheter. Samtidig vil vi gjerne drive det som en enkel kafé, med iskrem kaffe og kaker, kanskje en varmrett som suppe eller lapskaus, og ett glass øl og vin. Det vil også bli salg av egenprodusert honning, da vi også driver med birøkt her på Furuholmen, skriver Neergaard i søknaden til kommunen.

Paret søkte kommunen om alle rettigheter til selskapslokalet, samt øl/vin til kaféen, og fikk innvilget søknaden. En åpning kan dermed være nært forestående.

Fikk 500.000

– Vi har bygget en platting rundt hele bygget, isolert vegger, tak og gulv. Det er viktig for oss å bevare historien, så selv om det er lagt nytt gulv, skal det legges et glassfelt over, så man kan se den opprinnelige konstruksjonen, forklarer Nergaard, til SA.

– Det skal også bygges skyveporter ved vinduene, slik at bygget fremstår i original-stand, legger han til.

Vedtørka kafe og selskapslokale i Varteig har også mottatt 500.000 kroner fra Kulturminnefondet, til det gamle vedtørke lokalet som skal bli kafé og forsamlingssted.

– Vi er glade for at eierne ønsker å etablere Furuholmen som en destinasjon og et møtested i Varteig, slik at transformasjonen fra vedtørke til forsamlingssted og kafé gjøres tilgjengelig for et større publikum, sier Tine Sundtoft, styreleder i Kulturminnefondet.

Det var et enstemmig styre som tidligere i sommer vedtok tilsagnet på 500.000 kroner til Furuholmen. Tilskuddet gis til:

  • drenering og etablering av nye åpninger i glass på vedtørkas vest- og østfasade
  • tilvirkning av skyveporter i trepanel tilsvarende resten av fasaden på bygningen
  • etablering av nytt gulv med glassfelt innvendig

Elsker østfoldingene

Selskapet skal satse på foredrag, coaching, kursvirksomhet, program knyttet til Social responsibility/ sosialt ansvar, produktsalg, produksjon og salg av honning, utleie av fast eiendom, kjøp og salg av fast eiendom, samt deltakelse i annen relatert virksomhet. Selskapet har et tett samarbeid med flere aktører, blant annet Næringshagen og Visit Sarpsborg.

– Vi har et nært, tett og godt samarbeid med dem, og vi har fått mye hyggelig støtte fra naboene i området, sier Neergaard.

Tone Lise Forbergskog som er fra Finnmark, elsker sitt nye hjemsted i Varteig.

– Jeg elsker østfoldingene. De er veldig like finnmarkingene, fordi dere er direkte, jordnære og glade folk, sier hun og ler.

Om kort tid åpner kaféen. John Anders Nergaard og Tone Lise Forbegskog har flere planer, men ønsker å holde kortene tett til brystet og ikke avsløre for mye ennå.

Les også

Er det lov å tenke høyt i Varteig?