– Vi bor langt ifra byen. Det skal bli fint å bli uavhengig av foreldrene mine for å komme meg rundt på trening og til venner, forteller Tea Walderhaug.

15-åringen som kommer fra Halden, er en av ungdommene som er i gang med å ta førerkort på mopedbil hos VIP trafikkskole i Sarpsborg.

Hun beskriver seg selv som en aktiv jente med flere fritidsinteresser. I mange år har hun vært avhengig av offentlig transport eller velvillighet fra foreldrene for å komme seg rundt på ulike aktiviteter. Dette ønsker hun å gjøre noe med.

Lettkjørt

Løsningen hun har peilet seg inn på er egen mopedbil. Vi møter henne rett før hun skal ut på sin første kjøretime.

– Hvordan tror du det blir?

– Jeg tipper det blir litt vanskelig i starten, men har tro på at jeg fikser det bra, smiler hun.

Mopedbilen skal ifølge trafikklærer Helga Frøysa være enkel å kjøre. Den har automatgir, rent kjøreteknisk er det stort sett gass og brems å forholde seg til. Alderskravet for å kjøre mopedbil ble senket til 16 år sensommeren 2019.

Dette med mopedbil er nytt og uvant. Vi tiltrekker oss en del oppmerksomhet når vi kommer kjørende.

Helga Frøysa - Trafikklærer VIP trafikkskole

Føler seg tryggere

Trafikklæreren forteller om en økende interesse blant ungdom som ønsker førerkort på mopedbil.

– En av fordelene er at det er plass til to, de sitter også tørt under tak om det skulle regne ute, forteller hun.

– Jeg føler at det er litt tryggere å kjøre mopedbil, enn å kjøre moped med to hjul, skyter femtenåringen inn.

– Er dere redd for trafikkulykker for de som kjører mopedbil?

– Sammenlignet med en vanlig bil er du ikke like godt sikret, men her er det både airbag og sikkerhetsseler. Du er også mye mer synlig enn du er på en moped, noe jeg tror bidrar til en mindre risiko for å bli utsatt for en trafikkulykke sammenlignet med å kjøre moped, sier Frøysa.

Ganske dyrt

Mopedbilen de bruker under føreropplæringen ved VIP Trafikkskole er en Ligier JS60 Sport Ultimate. Dette er toppmodellen fra den franske produsenten. Prislappen med ferdig montert pedalsett for trafikklæreren er 230.000 kroner.

– En mopedbil koster veldig mye penger, har du råd til det?

– De koster ganske mye, men vi prøver å finne en pent brukt. Mamma og pappa har sagt at de skal hjelpe til. Jeg tror de er drittlei av å kjøre rundt på meg, så jeg håper det ordner seg, sier hun med et lite smil rundt munnen.

– I en mopedbil er det god plass, her kan du få med deg en stor bag full av treningsutstyr. Vi opplever at foreldre på en måte kjøper seg litt ekstra fritid selv, ved at ungdommen kommer seg til og fra trening selv, forteller daglig leder Bernt Tvete ved trafikkskolen.

På nettstedet finn.no ligger det 146 mopedbiler ute til salgs. Et typisk prisleie for en fem år gammel mopedbil med dieselmotor ligger på rundt 130.00 kroner.

Økende antall

Mopedbiler blir et stadig mer vanlig syn i trafikkbildet. I 2018 ble det registrert 239, i løpet av fjoråret ble det registrert 1.010 nye mopedbiler i hele landet. Tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken viser at det i Sarpsborg ble registrert 33 nye mopedbiler i 2022.

– Vekker dere noe oppsikt når dere kommer kjørende?

– Noe blir det. Mest positivt, men vi får også noen reaksjoner fra de som syns det går litt sakte nedover 109-veien, forteller trafikklæreren.

Maks hastighet for mopedbiler er 45 km/t. De kan ikke kjøre på motorvei. Under opplæringen fokuserer de mye på at sjåførene skal stoppe opp og slippe forbi biler som ligger bak.

Utsatt gruppe

Regionleder Nina Gjervik i Trygg trafikk Viken skriver i en mail at en generell utfordring er at andre trafikanter kan oppfatte mopedbilen som et vanlig kjøretøy. Hvis man for eksempel kjører på vei med høyere fartsgrense, kan det føre til både misforståelser og farlige situasjoner.

Hun påpeker også at ungdommer er en utsatt gruppe i trafikken. Man er ikke helt ferdig utviklet når det kommer til vurdering av risiko og konsekvenser. I tillegg har man ofte ikke så mye erfaring med kjøretøy som tar litt mer plass på veien.

Mopedbil

Mopedbiler

  • Mopedbil er et motorkjøretøy på 3 eller 4 hjul, utformet som en bil.
  • Juridisk sett er det mer en moped enn en bil.
  • Mopedbilen har som regel en kabin med to sitteplasser.
  • Motorvolumet i en mopedbil kan være opp til 500 cm³ uten elektrisk tenning (diesel), i motsetning til en vanlig moped som kan være opp til 50 cm³ med elektrisk tenning.
  • Ytelsen kan ikke overskride 6 kW (8 hk).
  • Toppfarten på en mopedbil har ikke lov til å overskride 45 km/t.

  • Alderskravet for å kjøre mopedbil ble senket til 16 år fra 30. august 2019, så lenge man har førerkort med klasse AM147 (moped med tre eller fire hjul).

Kilder: Wikipedia, Mopedbilnorge.no og Statens Vegvesen

Flere aktører

I Sarpsborg er det flere trafikkskoler som driver med føreropplæring for mopedbiler. VIP trafikkskole startet opp med dette tilbudet i desember 2022.

Føreropplæringen ved trafikkskolen koster fra 13.300 kroner. Noen trenger flere kjøretimer, da stiger prisen. Elevene må også betale utgifter i forbindelse med prøven hos Statens vegvesen.