Onsdag 31. august er det duket for seminar på Stenbekk Misjonssenter.

Da står ensomhet og psykisk helse på agendaen.

Arrangørene lover en ettermiddag og kveld med gode samtaler, gode innledere, paneldebatt og enkel matservering.

– Dette blir et kjempearrangement, fastslår Ann Karine Forsberg Larsen, daglig leder på Frivilligsentralen.

(Saken fortsetter etter bildet)

Åpner seg

Seminaret er todelt. Det starter med en faglig del innendørs som allerede er fullbooket. Men til del to, som foregår utendørs, er alle hjertelig velkommen. Og da trenger man ikke booke en billett.

– Dette er gratis, og det er for absolutt alle – ikke bare menn. Vi starter innendørs klokka 17.00 for de som har fått billett. I del to fra klokka 19.15 blir det også faglig, og kulturelt. Skogens Menn har laget en låt som skal framføres. Det blir velkomsttale med meg som skal fortelle om viktigheten av Skogens Menn, forteller Forsberg Larsen til SA.

(Saken fortsetter etter bildet)

– Skogens Menn handler om å tørre å snakke om ensomhet og ta tak i ensomheten, for det er så stort problem og utfordring i byen vår og ellers i samfunnet. I Skogens Menn snakker de sammen og åpner seg, og det er så bra, sier hun.

– Magisk ved skumringen

Arrangementet starter innendørs på Stenbekk Misjonssenter, og avslutter ved bekken og lavvoen.

Ved bekken blir det foredrag med forfatter Lene Julsen om boka Naturmannen og jeg, bekkevandring, kunst- og vandreteater og konsert med Trond Granlund (sanger/musiker) og Terje Norum (keyboard/komponist). De skal framføre låter med tekster av «skogens dikter» Hans Børli.


Atle Rakvåg, prosjektleder for Skogens Menn i Sarpsborg frivilligsentral, gleder seg til seminaret.

– Det kommer til å bli helt magisk ute med skumringen ved bekken, og det er meldt bra vær – 19 grader og sol – så det kommer til å bli kjempebra. Det er et veldig flott område, så det blir kjempefint med konserten, rundt bekken med ulike innslag, og ikke minst med forfatter Lene Julsen, som skal rigge opp en scene der nede, forteller han til SA.

– Det blir også kaffe og kringle; enkel servering. Alt er gratis, tilføyer Rakvåg.

Mange er med

Ole Martin Pedersen Gjestad og Peter André Altiers fra Ungdommens Kulturhus skal snakke om forebyggende arbeid under seminaret, og familieterapeut Pål Unnfoss skal snakke om ensomhet.

Besa Emini, flerkulturell rådgiver i Nav Sarpsborg, skal snakke om mangfold.

(Saken fortsetter etter bildet)

Paneldebatten er med blant annet familieterapeut Pål Unnfoss, direktør oppvekst i Sarpsborg kommune, Erik Bråthen, direktør helse og velferd i Sarpsborg kommune, Kirsti Skaug, direktør samfunn i Sarpsborg kommune, Sigmund Vister, og Røde Kors om ettervern etter soning i fengsel.

Det blir også historiefortelling med Borgarsyssel Museum og Knut Erik Rønne.

Stor respons

Ann Karine Forsberg Larsen er rørt over responsen på arrangementet så langt.

– Vi har invitert noen som har fått billetter, og alle takker ja. I del to utendørs tror og håper jeg vi kommer til å bli 150–200 stykk. Dette blir et kjempearrangement, smiler hun.

Tanken bak Skogens Menn er å motvirke ensomhet og passivitet, og å skape aktivitet, deltakelse, sosialt fellesskap og møteplasser. Dette gjøres ved å bruke naturen som samlingsplass.

De har én gruppe på Stenbekk, og én ved Sarpsborg stadion.

– Alle som er med er veldig inkluderende og fine folk, sier Atle Rakvåg.

Skogens Menn mener fellesskap og gode samtaler er et viktig utgangspunkt for tilhørighet og vennskap.

Ønsker seg flere

– Skogens Menn ønsker seg også nå flere frivillige, som kan gå inn og lede gruppene. Og jo flere frivillige vi kan ha til å lede gruppene, jo større kan Skogens Menn bli, sier Forsberg Larsen og fortsetter:

– Dette er for de som har lyst til å skape et nettverk, og det er ikke bare for dem som er ensomme. Skogens Menn er for å forebygge, for de som har flyttet hit uten særlig nettverk og for pensjonister; ja, alle. Det er for å ta tak i temaet med politikere, fagfolk og for de som jobber på øverste hold i kommunen. Vi vil prøve å sette ensomhet og psykisk helse på kartet. Det synes jeg er kjempeviktig.

Forsberg Larsen er veldig fornøyd med seminaret, og håper mange vil bli med.

– Dette seminaret er kanskje noe av det fineste man jobber med, og det er en drøm som blir oppfylt. Alle er med, og alle er interesserte. Å blande psykisk helse med å være ute i naturen og det kulturelle er en gevinst for helsen og psyken. Det er stort at vi får til dette, og at så mange folk vil være med. Ensomhet er vanskelig for mange, avslutter hun.

Bildeserie

Se bilder fra statsministerens besøk ved Stenbekk