Året var 1995, og Mishukovs comeback var med på å sørge for at Sparta beholdt plassen i eliteserien. Det var imidlertid fånyttes, all den tid Spartas elitesatsing gikk konkurs sommeren samme år. Sture Berg gikk de tunge stegene til skifteretten på klubbens vegne og kastet alle kortene.

Turen til skifteretten representerte det svarteste øyeblikket  i Spartas stolte historie.

Blytungt

Nå er det igjen blytungt i landets første ishall. Åttendeplassen på tabellen med Manglerud/Star bare to poeng bak, gjør at kvalifiseringsspill faktisk er en reell utgang av en sesong som har vært preget av masse stolpe ut. Avstanden opp til tetlaget Stavanger er på 32 poeng (Oilers har en kamp mer), noe som er rekordsvakt dersom man legger til grunn sesongene som er spilt etter at poengberegningen i eliteserien ble lagt om foran sesongen 2002/03.

Nå er jeg ganske så overbevist om at Sparta slipper kvalifiseringsspill denne sesongen. Men jeg ber om at spillerne og trenere i klubben ikke tar det for gitt. Det er nemlig livsfarlig.

Marginer

Det snakkes mye om marginer i Sparta Amfi om dagen. Trener Lenny Eriksson predikerer at man presterer bra, men får dårlig betalt. Torsdagens match mot Frisk-Asker var et godt eksempel. Sparta er spillemessig best, man har nesten 50 skudd på mål – men taper 0–4.

– Fundamentet vårt er der, sier Eriksson til SA.

Det har han rett i. Det er bare det at man ikke greier å få ut potensialet i mannskapet. Og det ansvaret er først og fremst nevnte Eriksson sitt. Men det er et kollektiv løft som er påkrevd i Sparta. Og her må i høyeste grad også spillerne bidra.

Dårlig økonomi

Dessverre tror jeg poengavstanden opp til toppen av norsk ishockey isolert sett er et problem av mindre betydning for Sparta akkurat nå. Klubbens utfordringer stikker dypere enn misbrukte målsjanser og lettkjøpte baklengsmål. Det handler om struktur, om ledelse, om interesse, om supportere, om rekruttering, om fasiliteter og selvfølgelig  om økonomi. 

Til sjuende og sist bunner jo alt ut i økonomi. Eller rettere sagt: Dårlig økonomi.

For noen år siden satt Sparta i et av førersetene i norsk ishockey. Når ledere med Sparta-logoen på brystet av dressjakka tok ordet, hørte Hockey-Norge etter. Slik er det ikke lenger. Stavanger Oilers og Storhamar har for lengst overtatt. Der er man innovative, tenker nytt – og fyller flotte haller til randen med publikum. I Sparta Amfi er «menigheten» stabil, men Sparta har ikke rekruttert mange nye fans de siste årene. Og når man vet at en ny Fredrikstad Arena er vedtatt bygget, at nye Jordal Amfi står klar om halvannet år og at det planlegges ny ishall i Asker, skjønner en at Sparta står overfor store utfordringer i årene som kommer. Jeg elsker Sparta Amfi. Men jeg er redd hallen snart har gjort sitt som eliteseriearena.

I hvert fall dersom man ikke får gjort de utbedringene som vil gjøre arenaen mer innbydende og tilgjengelig for den delen av publikum som ønsker mer underholdning enn det som til enhver tid skjer mellom vantene ute på isen.

I dag velger disse potensielle tilskuerne andre fritidssysler enn å gå på hockeykamp.

Eriksson er rett mann

Ekstreme situasjoner krever ekstreme handlinger. Det må skje noe i Sparta. Jeg tenker ikke bare på kort sikt, og mener for eksempel ikke at man skal gjøre noe med Lenny Eriksson. Eriksson er rett mann for Sparta, selv om han selvfølgelig er hovedansvarlig for de dårlige sportslige tidene.

Jeg tror Spartas elitesatsing må revitaliseres. Det må tenkes nytt, fort og klokt.

Petter Kalnes, nyhetsredaktør i SA

Det handler mer om hvordan man rigger seg for de neste årene. Blant annet hvordan man organiserer seg. I dag har jeg vanskelig for å se hvem som evaluerer hvem i klubben. Hvem vurderer om sportssjef Jonas Elofssons vurderinger i spillermarkedet er gode nok? Og i hvilken grad kan sportssjefen selv evaluere trenere Lenny Eriksson all den tid Elofsson fram til for noen dager siden har vært Erikssons assistent i trenings- og kampsituasjon? En temmelig håpløs situasjon.

Hvilke krav stilles til markedsavdelingens Mats Weberg og Lars Oddvar Fjeldvang?

Og til sist: Hva gjør styret? Hvilke grep tar styreleder Ole Christian Vatvedt og hans kolleger? Så langt har de vært totalt fraværende i det offentlige rom. Jeg hadde ventet at de tok en mer aktiv rolle i en sesong som er i ferd med å bli historisk svak.

Vinn i Fredrikstad!

Sportslig sett kan man fortsatt redde sesongen. Man er tross alt bare 12 poeng bak bronsemedaljen, og kommer man inn i en seiersstim klatrer man raskt på tabellen. Men det hjelper lite, dersom utfordringene utenfor isen er så store som det kan virke som de er.

I tillegg til interne utfordringer, vet vi at Sparta også trues av ytre forhold. Nabo Stjernen er på gang, og kveldens Winter Classic gjør at klubbens økonomi bedres kraftig. I egen by er det liten tvil om at Sarpsborg 08s suksess preger Sparta mer enn de kanskje vil innrømme. Det er tøft for et hockeylag å konkurrere med en fotballag i toppen. Det er ikke Sparta de første som merker. Og om ikke det var nok, gjør økonomikravene fra Norges Ishockeyforbund Spartas hverdag ytterligere tøff.

Jeg tror Spartas elitesatsing må revitaliseres. Det må tenkes nytt, fort og klokt.

Sportslig sett kan man begynne allerede lørdag kveld.

Ved å vinne på Fredrikstad stadion og spolere litt av Stjernens fest!

UTSATT TABELLPOSISJON

  • Sparta ligger ligger utsatt til på eliteserietabellen etter 34 spilte kamper.
  • Laget er bare to poeng unna kvalifiseringsplass om retten til fornyet kontrakt
  • Lørdag kveld spiller Sparta utenførdskampen Winter Classic mot Stjernen på Fredrikstad stadion
  • Det er ventet 12.000 tilskuere på kampen