Se, der danser «bestefar»!

VOKSEN: Henrik malstrøm er med sine 38 år blitt en voksen mann. Men fortsatt topper 38-åringen poengligaen i Sparta. foto: tobias nordli

VOKSEN: Henrik malstrøm er med sine 38 år blitt en voksen mann. Men fortsatt topper 38-åringen poengligaen i Sparta. foto: tobias nordli

Artikkelen er over 3 år gammel

Henrik Malmström har gått forbi 1984-helten Steinar Bjølbakk som tidene eldste spartaner!

DEL

KommentarStjernen-fansen hadde mye moro med 37 år gamle Steinar Bjølbakk i 1984. «Se, der danser bestefar» runget fra de røde på tribunen da Bjølbakk, bredbeint som ingen andre norske ishockeyspillere, hadde pucken. Uten at «Bjølle», 70 år i dag, lot seg affisere av akkurat det.

Stilnet publikum

Og akkurat som «Bjølle» stilnet Stjernen-supporterne i NM-semifinalen i 1984, skal en annen «bestefar» skape Sparta-jubel i Amfi'n i kveld. Henrik Malmström er den eldste A-lagsspilleren i Sparta siden Steinar Bjølbakk. Og han er den eldste i hvert fall i det vi kan kalle moderne Sparta-historie. Om noen av byens hockey-pionerer på 1960-tallet, eller noen fra de mange heis-lagene fra 1970-tallet, kan ha vært eldre, vet jeg ærlig talt ikke. Men det jeg vet er at Henrik Malmström ikke bare er eldst, men også best, i den Sparta-utgaven som i kveld tar imot Stjernen til sesongens tredje lokalderby.

LEDERE: Lasse Beckmann (til venstre) og Steinar Bjølbakk under en kamp mot Stjernen i 1982.

LEDERE: Lasse Beckmann (til venstre) og Steinar Bjølbakk under en kamp mot Stjernen i 1982. Foto:

Steinar Bjølbakk, en legende med ikke mindre enn åtte NM-gull, var 37 år, seks måneder og åtte dager da han 14. mars 1984 scoret det avgjørende målet i sluttspillfinalen mot Vålerenga på Jordal Amfi.

Henrik Malmström er kort og godt en av Spartas beste signeringer noensinne

Petter Kalnes, nyhetsredaktør i SA

Da var det ikke nidvisen «Se, der danser bestefar» som runget, men Sparta-tilhengernes versjon. Den som var en hyllest til en mann som tok sitt første NM-gull med Vålerenga i 1965 og som spilte sin siste ishockeykamp på toppnivå da han vippet pucken over en, som vanlig, liggende Jim Marthinsen i Vålerenga-buret.

I kveld skal en 38 år, to måneder og 22 dager gammel Henrik Malmström gjøre det samme mot Stjernen. Og akkurat som Bjølbakk scoret mot en tidligere lagkompis, skal Malmström overliste en gammel kjenning i kveld. Fjorårets Sparta-keeper Tommy Johansen er jo Stjernens førstevalg mellom stengene denne sesongen.

Fire ukers vikariat

Henrik Malmström kom til Sparta høsten 2008. Meningen var at han skulle vikariere i fire uker for den elegante centeren Kent Lindberg som var langtidsskadet. Åtte sesonger senere er Henrik både serie- og norgesmester (2010/11-sesongen) med Sparta, og han er den med sjette flest kamper for klubben (421 matcher) i følge adelskalenderen på sparta.no etter å ha plassert både Rene Bøe og Pål Raab Lien denne sesongen. På oversikten over dem som har gjort flest målpoeng for Sparta gjennom tidene, er bare Per Christian Knold (659 poeng), Stephen Foyn (598) og Jonas Solberg Andersen (549) foran Malmström.

Adelskalenderen

 •  1) Per Chr. Knold                 635  spilte kamperr
 • 2) Jonas S. Andersen            596
 • 3) Petter Witnes                   519
 • 4) Per Tengvert                    505
 • 5) Niklas Roest                      486
 • 6) Henrilk Malmström            421
 • 7) Rene Bøe                          415
 • 8) Pål Raab Lien                    408
 • 9 Reino Johansen                  359
 • 10) Bjarte Bjønnes                 339
 • KILDE: sparta.no

Det månedslange vikariatet i 2008 har blitt til et gjensidig kjærlighetsforhold mellom spiller og klubb som ikke ser ut til å ha en ende. For bunnseriøse og treningsivrige Malmström lider ikke av at han etter hvert er blitt en voksen mann. Som så ofte før, er 38-åringen Spartas beste poengplukker. På 18 spilte kamper har han gjort nettopp 18 poeng (9 mål+ 9 målgivende pasninger). Som en skjønner: Henrik Malmström er kort og godt en av Spartas beste signeringer noensinne.

Stukket fram nesa

Sparta har stukket fram nesa si foran kveldens høyinteressante lokaloppgjør. Salgssjef Mats Weberg og markedssjef Lars Oddvar «Loffen» Fjeldvang rykket tirsdag inn en helside annonse i SA der de i klartekst viser til at Sarpsborg by har ødelagt novemberfester for Fredrikstad tidligere. Om det står like mye på spill i kveld som det gjorde 6. november 2009 (FFK–Sarpsborg 08 0–2 i eliteseriekval) er kanskje tvilsomt, men det ligger mye i potten også i kveld. For Spartas del handler det ikke minst om å niholde på det hockey-hegemoniet man har hatt i Nedre Glomma-regionen de siste årene. Stjernen har vært behagelig svake de siste sesongene, i den forstand at Sparta stort sett har vunnet de innbyrdes møtene lagene imellom. I år er det annerledes. Stjerner er tilbake som et topp fem-lag og er foran kveldens dyst tre plasser og fire poeng bedre enn Sparta på tabellen. Det liker verken spillere, ledere eller fans på Brevik spesielt godt.

At det er bra både for norsk hockey at tradisjonsrike Stjernen har fått noenlunde orden på seg selv, er en helt annen sak. Det betyr absolutt ingenting i kveld. For i kveld er det blått mot rødt. Det er Sarpsborg mot Fredrikstad. Og det er to naboer som skal i tottene på hverandre. Alt ligger med andre ord til rette for et godt, gammeldags lokaloppgjør.

Og midt i sentrum står en kar med nummer 69 på den himmelblå drakta. Han som er aller eldst av alle Sparta-spillere.

Men også aller best!

CV

Navn: Henrik Malmström

Alder: 38 år

Karriere: Kristianstad, Malmö Redhawks, HV 71, Brynäs, Frölunda, Ylves, Jesenice, Sparta

Debuterte for Sparta høsten 2008

Fire A-landskamper for Sverige

Årets spiller i Norge 2008/09

Artikkeltags