Gå til sidens hovedinnhold

– Ja, vi bommet på Pensjonistpartiet

Artikkelen er over 2 år gammel

Sentio svarer Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg viser til innlegg fra Ståle Solberg i Sarpsborg Arbeiderblad torsdag. Der påpeker han at Sarpsborg Arbeiderblads meningsmåling utført av Sentio Research Norge AS var direkte feil for Pensjonistpartiet, siden valgresultatet for partiet ligger utenfor de oppgitte feilmarginene.

For Sarpsborg sin del bommet vi på Arbeiderpartiet (som mange steder var i fritt fall på den tiden) og Fremskrittspartiet (som ofte gjør det bedre i valg enn i måling).

Og ja, Ståle Solberg har helt rett: Vi bommet også på Pensjonistpartiet. Men han nevner ikke at feilmarginen innebærer 0,05 signifikansnivå, altså at det er 95 prosent sannsynlig at partiets oppslutning ligger innenfor feilmarginen.

Vi har ikke gjort noe feil som kan ha påvirket valgresultatet! Selv om utvalget er trukket tilfeldig er det ikke sannsynlig at det gir et helt nøyaktig bilde av en populasjon.

Hvor stor er usikkerheten? Dette kommer an på to ting: Hvor stort utvalget er og hvor ofte man vil ta feil. I et utvalg på 1.000 personer vil konfidensintervallet («feilmarginen») være på 2–3 prosentpoeng.

Det vil si: Hvis vi gjennomfører (uendelig) mange målinger (samtidig) med like store utvalg vil resultatet for hver kategori (parti) ligge innenfor +/- 2–3 prosentpoeng av resultatet i 95 prosent av utvalgene.

I 5 av 100 utvalg vil resultatet ligge utenfor intervallet. Hvis man øker utvalgets størrelse reduseres konfidensintervallet.

Hvis man vil ha rett oftere uten å øke utvalgsstørrelsen kan man øke konfidensnivået fra 95 til for eksempel 99 prosent, men da øker konfidensintervallet.

Vi tar altså feil i 1 av 20 målinger, men vi vet ikke hvilken.

Kommentarer til denne saken