Normalt selger varehuset omtrent like mye av hver vare fra år til år. Salgstallene bruker å være stabile på alt fra malerpensler til lyspærer. Derfor ble varehussjefen sjokkert da hun så salgstallene for vedbrikettene.

– Sist vinter økte salget av vedbriketter med 252 prosent fra november 2021 til og med februar 2022, sier Molteberg.

Det er uvanlig at noen produkter har så stor økning, forteller hun.

Forbereder seg på en ny vinter

Molteberg tror økningen i salget skyldtes at strømprisen økte. Tidligere år har salget ligget stabilt på både brikettene og sekkene med opptenningsved. Ettersom prisen har fortsatt å øke, har hun ikke tatt noen sjanser.

– Vi regner med at salget kan øke like mye denne vinteren som i fjor, sier hun.

Molteberg doblet bestillingen på fyringsartikler slik at hun har varer i hylla hvis vinteren blir kald.

– Det er rart å tenke på ved når det er 25 varmegrader ute, sier hun.

De første pallene står klare på lageret. Molteberg håper investeringen lønner seg, og foreløpig ser det slik ut. Når hun ser på salget i juli og august, kan det se ut som at flere har begynt å forberede seg på høye strømregninger.

Kommer langt med litt

En vare som skiller seg ut nå er tetningslister.

– Bestselgeren vår er en helt vanlig og enkel tetningslist. Det er en dobbeltsidig teip som du kan klistre rundt vinduer og dører, sier hun.

Teipen skal forhindre trekk og varmetap. Disse er en enkel metode for å spare noen kroner på strømmen når det blir kaldt.

– Hvis vi sammenligner med juli og august i fjor, så har salget av tetningslister doblet seg, bekrefter hun.

Regningene doblet seg

Selv om hun er glad for større salg, koster det mer å drive butikken nå. Varehuset har kjøling om sommeren og varme på vinteren for å holde en stabil innetemperatur.

– Når vi sammenligner med samme måned i fjor, så betaler vi nesten dobbelt så mye i år. Strømforbruket er det samme, men prisen har økt, sier hun.

For å gjøre tiltak vil butikken bytte ut lysarmaturer og lysrør. Ellers er det ikke så mye hun får gjort.

– Det durer og går. Vi betaler bare regningene og sparer der vi kan, sier Molteberg.

Investerer i solceller

Biltema-kjeden har nylig satt i gang den største miljøsatsingen i konsernets historie. Fra september starter kjeden arbeidet med å installere en million kvadratmeter solceller. Sarpsborg-butikken må imidlertid vente. Frem til de blir mer selvforsynte må Molteberg bare betale regningen fra strømselskapet.

– Vi er ikke prioritert ennå. Det er mange andre Biltema-butikker som er mye større og som får høyere regninger enn vi gjør. Vi her i Sarpsborg er en ganske liten butikk sammenlignet med mange av de andre i kjeden, sier hun.