Gå til sidens hovedinnhold

Med data og fotball

Artikkelen er over 4 år gammel

Du ser ham fortsatt i full fart på sykkel rundt Tunevannet, i en fast rute på to og en halv mil flere ganger i uka.

Dag Navestad runder 70 år fredag 3. november og liker fortstatt å bli sliten. Fremdeles driver han med fast styrketrening i tillegg til sykling. Inntil i fjor spilte han ”gubbe-fotball” flere ganger i uka.

– Men på grunn av en kneskade har jeg nå gått over til sykling, sier den spreke jubilanten, bosatt i Kathinka Kjeves vei på Grålum.

Fotball på høyt nivå

Fotball er også en viktig del av hans liv. Dag har en sjelden lang og aktiv fotballkarriere bak seg. Midtbanespilleren står bokført med 128 spilte eliteseriekamper i Sarpsborg og 20 i FFK og har scoret til sammen 26 eliteseriemål. Han har også spilt på en rekke andre lag og vært en dyktig fotballtrener.

Men vi starter med begynnelsen: Dag er født i Sarpsborg som enebarn. Da han var ett år gammel flyttet familien til Askim, hvor han bodde til og med gymnaset. Han tok artium i 1966. Deretter gikk han studentfagkurs i Fredrikstad, før militærtjenesten ble unnagjort. Senere har han alltid jobbet med data.

Data hele arbeidslivet

- Jeg begynte i Østfold Hullkortsentral (ØHS), hvor jeg ble operatør, senere driftsjef, på et stormaskinanlegg. Parallelt med jobben tok jeg IBM-skolen.

ØHS ble endret til Kommunedata og i 1983 til Norsk Informasjonsteknologi, hvor han var markedssjef. Senere ble firmaet kjøpt opp av IBM og fra 1997/98 ble han kundeansvarlig selger. I 2004 ble bedriften en del av EDB Business Partner AS etter at de kjøpte opp avdeling for offentlig sektor i IBM.

- Min oppgave var å selge datasystemer til kommuner og fylker i Østfold og Akershus, forteller han, som ble pensjonist 64 år gammel.

Blir ordentlig pensjonist

Da opprettet han «Dags Vikartjenester as», som i hovedsak har dreid seg om data. – Jeg har blant annet vært med blant dem som gitt brukerstøtte i tilknytning til DNB eiendom. Men når jeg nå runder 70 er jeg i ferd med å avvikle firmaet, legger han til.

Ved siden av arbeidet er det fotball og familie som har vært - og er - hans store interesse.

- Kristian ”Svarten” Henriksen, både gullklokkeinnehaver og landslagstrener, er min onkel. Finn Moen som også er kjent fotballspiller, er min filleonkel, forteller han om slekten.

Debuterte på Sarpsborg A-lag 1966

Dag startet i aldersbestemte lag i Askim og debuterte på Sarpsborgs (SFK) A-lag høsten 1966, i en kamp mot Lisleby i eliteserien. - Vi rykket ned i 1972, men kom opp igjen året etter. Til sammen spilte jeg i SFK i ni sesonger. Jeg fikk også være med på tre U-landskamper og en A-landskamp (i 1970).

I 1975 gikk han til FFK, hvor han spilte i to år, før han fortsatte som spillende trener i Kvik, Halden, i fem sesonger. - I den perioden klatret laget fra (nåværende) tredje til første divisjon.  Det var på nære nippet at vi skulle spille kvalifisering til eliteserien, minnes han.  

I 1982 ble han spillende trener for Østsiden, før han igjen gikk over til Tune, hvor han i flere sesonger var spillende trener på A-laget. I denne klubben rykket også laget opp. Jubilanten trente også flere aldersbestemte lag her.

Førte Råde til kvartfinalen

I 1988 overtok han trenerjobben i Råde, hvor han var i to år. - Her rykket laget opp i det som er dagens første divisjon. Vi var også ”Askeladden” i cupen og slo ut både Lyn, Bodø Glimt, Lillestrøm og tapte først for Brann. Det skjedde i kvartfinalen, på bortebane.

Han trente deretter SFK i tre sesonger. Etter et hvileår ble han trener i Tune, før han ble ansatt i en deltidsstilling i Fotballforbundet/Østfold Fotballkrets som talentutvikler for landslagsaktuelle spillere. Den aktive karen trente også Kvik Haldens damelag et par sesonger, hvor hans datter spilte.

På det administrative plan har han også gitt av sin erfaring. De siste fire-fem årene – frem til starten på årets sesong – var han sekretær for Sarpsborg Fotball Invest. – Det har vært en flott tid, hvor jeg har kommet nær klubben, støtteapparatet og spillerne.

Gleder seg til årets cupfinale

Han tilføyer: - Nå gleder jeg meg til innspurten på eliteserien og cupfinalen mellom Sarpsborg 08 og Lillestrøm på Ullevaal 3. desember. Jeg var på min første cupfinale i 1960, der Rosenborg og Odd spilte. Jeg var med på småguttlaget til Askim som vant kretsmesterskapet det året og hele laget tok toget til Oslo for å se cupfinalen, minnes han.

Han er gift med Torill fra Sarpsborg. Ekteparet har tre barn: Trond (46), Kristian (42) og Annette (36). Åtte barnebarn hører også med til familien. – Flere av dem har nok blitt påvirket og spiller fotball, sier en fornøyd bestefar, som gjerne følger med barnebarna, hvor to jenter spiller på Kolbotn, to gutter på Hafslund og en gutt på Borgen.

Gode egenskaper

Han beskriver seg som en blid, utadvendt type, med godt humør og lederegenskaper. – Og er glad for mange venner og en god og kjær familie, understreker 70-åringen.

Dag Navestad er på La Palma på åremålsdagen. Når han og kona kommer hjem blir det et familieselskap.

Kommentarer til denne saken