Frivillige sørger for at 100 sarpinger får en fin julaften

VARMESTUA: Kjersti Seljehammer og frivillig Tom Belsby forbereder julefeiring på Varmestua. Nå er all julematen i hus.

VARMESTUA: Kjersti Seljehammer og frivillig Tom Belsby forbereder julefeiring på Varmestua. Nå er all julematen i hus. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

For noen kan den forestående høytiden være tung, trist og ensom. Men i Sarpsborg finnes det mennsker som gjør en ekstra innsats for at alle skal få en fin jul.

DEL

Kjersti Seljehammer har jobbet ved Varmestua i mange år. Hun synes det er meningsfylt å få lov til å planlegge en hyggelig julefeiring for rundt 30 sarpinger. I år er ikke noe unntak.

Samtidig er det en tøff tid. For flere av de som benytter seg av Varmestuas tilbud utløser julehøytiden mange sterke følelser.

– Dessverre er det mange som stenger seg inne da. De kjenner ekstra på savnet av familie og venner, forteller Seljehammer.

Hun får tårer i øynene ved å tenke på dem.

Prater og gråter

– De har stort behov for å prate i denne tiden. Når jeg kommer hit klokka sju om morgenen, står de ofte og venter. De prater og gråter. De ser at andre mennesker er travle og glade, selv har de det bare vondt. Det er mange vonde følelser de kjenner på, men vi hjelper dem så godt vi klarer, slik at de kan finne noe positivt i livet, noe de kan glede seg over, forteller Seljehammer.

Dessverre er det mange som stenger seg inne i jula. De kjenner ekstra på savnet av familie og venner

Kjersti Seljehammer, Varmestua

Da SA besøker lavterskeltilbudet i Østre bydel et par dager før jul, er all maten i ferd med å bli bært inn. Butikker i nærmiljøet har bidratt med matvarer både til julaften og resten av høytiden. For Varmestua holder åpent og serverer mat alle dager i julen

JULEPYNTET VARMESTUE: Kjersti Seljehammer og Annika Filtvedt har pyntet treet og er klare for juleinntoget på Varmestua.

JULEPYNTET VARMESTUE: Kjersti Seljehammer og Annika Filtvedt har pyntet treet og er klare for juleinntoget på Varmestua. Foto:

– Den eneste dagen vi holder stengt er første nyttårsdag, forteller Annika Filtvedt, som er takknemlig både for alle gaver Varmestua har fått og for alle frivillige som stiller opp i jula.

– Vi er utrolig heldig. Uten alle gavene kunne vi ikke laget en så fin julefeiring for alle disse menneskene. Vi har bare brukt cirka en tusenlapp selv. Resten har vi fått. Det er fantastisk, synes Filtvedt.

Vil spre juleglede

Under juletreet ligger det mange pakker. Snart skal julebordet pyntes. På julaften har to unge jenter tilbudt seg å komme og synge noen julesanger. Og det serveres selvfølgelig ribbe og alt annet tradisjonelt tilbehør.

Tom Belsby gleder seg til julaften på Varmestua. Han har levd et utfordrende liv, nå er han nykter og prøver å gi noe tilbake. På julaften skal Belsby være en av de frivillige på Varmestua. Servere mat, rydde opp, men kanskje viktigst av alt: spre juleglede.

– Julen kan være tung for mange. Derfor er det ekstra viktig å spre glede til folk. Kanskje det kan fjerne litt av det vonde. Det er verdt et forsøk i hvert fall. Og det fine med å vise omsorg for andre, er at man får så mye tilbake, understreker Belsby, som nå jobber frivillig på Varmestua flere dager hver uke.

80 påmeldt til julemiddag med Margrethe

På Aktivitetshuset Epa blir det også feiring på julaften. Dit kommer langt flere enn Margrethe Stang trodde da hun begynte å planlegge arrangementet.

– 80 personer er påmeldt. Det er helt utrolig. Jeg trodde kanskje det ville bli 15 til 20 mennesker sammen med meg på julaften, sier Stang.

Hun har arrangert alternativ julaften-feiring også tidligere, men da i regi av kirken.

– Jeg følte sterkt at dette var noe vi trengte i Sarpsborg igjen. For min del er dette nærmest et kall, sier Stang.

Ikke bare gjestene, men også frivillige har stått i kø for å hjelpe til med arrangementet. Både til pynting og innkjøp i forkant og på selve julaften.

Anette Ravneng er en av dem.

FRIVILLIG ARBIED: Anette Ravneng, Ingvild Toftner, Margrethe Stang og Ann Helen Hjemli er noen av dem som sørger for en fin julefeiring for 80 sarpinger på Aktivitetshuset Epa på julaften.

FRIVILLIG ARBIED: Anette Ravneng, Ingvild Toftner, Margrethe Stang og Ann Helen Hjemli er noen av dem som sørger for en fin julefeiring for 80 sarpinger på Aktivitetshuset Epa på julaften. Foto:

– Jeg har hatt lyst til å gjøre noe sånt i mange år. Da jeg leste at Margrethe, som jeg kjenner litt fra før, dro i gang julaften-feiring på Epa, tok jeg kontakt med en gang. I år er det meningen at jeg skal få gjøre dette på julaften, sier Ravneng, som har full støtte av familien for sitt valg.

– Jeg gleder meg til å gjøre noe annerledes, hjelpe andre som ikke har det så godt i julehøytiden. Jeg blir helt kvalm av den gavestrømmen som er på julaften i mange hjem, sier Sarpsborg-damen.

Margrethe Stang gleder seg også. Forberedelsene har pågått i flere dager allerede. Matlagingen starter allerede på fredag.

– Selv om vi blir flere mennesker enn jeg trodde, blir det mat og gaver nok til alle. Jeg har fått så mye hjelp, og jeg vil gjerne takke hver og en av dem. Folk har vært helt enestående, sier Stang, som anslår at rundt 15 frivllige har bidratt.

De besøkende er alt fra barnefamilier, til ensomme eldre.

Og hvis du noensinne har vært i tvil: Margrethe Stang kommer til å arrangere en alternativ julaften-feiring neste år også.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken