Kalnesgriser har sårskader

FÅR KRITIKK: Kalnes videregående skole bryter dyrevernsloven. Det mener Mattilsynet.

FÅR KRITIKK: Kalnes videregående skole bryter dyrevernsloven. Det mener Mattilsynet. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Etter et besøk på Kalnes videregående skole slår Mattilsynet fast at skolen bryter dyrevernsloven og flere forskrifter i sitt dyrehold. Det mest alvorlige er at over 80 prosent av observerte spedgriser hadde tydelige sår på beina.

DEL

Avdelingssjef Jarle Bergsjø i Mattilsynet sier til NRK at sårskadene kan skyldes ujevnheter i gulvet, eller at det er brukt for lite strø.

– Dette er uheldig og kan gi inngang for bakterier og gi dyrene betennelse, forklarer han.

Samme Bergsjø understreker at noen av avvikene på Kalnes er relativt små, mens andre ting er av mer alvorlig art. Som nevnte griser med sår oppunder knærne.

I tillegg påpekes manglende tak på foringsplass hos sauene, leskur som ikke gir nok beskyttelse mot vær og vind og manglende varmemulighet. Enkelte dyr manglet også merking. Dessuten mener Mattilsynet at skolens kaniner bor for trangt og får for lite aktivitet.

Elever varslet

Det var elever som først varslet om det de mener er bekymringsfull dyrevelferd ved den videregående skolen, som altså er fagskole for landbruk.

Men Jarle Bergsjø understreker overfor NRK at Mattilsynets rapport tar utgangspunkt i selve tilsynet og ikke bekymringsmeldingene fra elevene.

– Vi følger selvsagt opp bekymringsmeldinger, men vår vurdering baseres på det vi selv har sett. Det er ikke alltid helt det samme som står i meldingene, sier han på generelt grunnlag.

Gjør tiltak

Avtroppende rektor, Torstein Maugesten, lover at alle avvik skal utbedres innen fristen som er 9. februar.

– Avvik kan oppstå og vi tar tak i dem. Det ble gjort tiltak umiddelbart etter inspeksjonen, sa han til NRK ved juletider.

Maugsten setter for øvrig pris på at elever varsler om tiltak de mener er kritikkverdige.

– Mange av elevene er natubrukselever som i sin grunnholdning har et stort hjerte for dyr. At noen ser noe de mener er galt og sier fra, gjør forholdene bedre for dyrene. Og det er bra. Kalnes skal være et forbilde, mener han.

Fylkespolitiker reagerer

Avvikene som er avdekket på Kalnes får Frp-politiker Håvard Jensen til å reagere. Han mener dette bør bli en sak for opplæringskomiteen i fylket, og at politikerne forsikrer seg om at slike brudd ikke skjer igjen. Det uttaler Jensen til NRK Østfold.

Artikkeltags