Gå til sidens hovedinnhold

Kjære bedrift - ta imot en lærling!

Artikkelen er over 1 år gammel

Lærlinger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hvert år på denne tiden er det hektisk formidling av søkere til læreplass. I år er dette en særdeles vanskelig jobb fordi mange bedrifter kjenner på usikkerheten etter koronakrisen.

Mange bedrifter står i en kritisk økonomisk situasjon. De kan ikke tilby læreplasser som vanlig. Derfor er det bra at regjeringen bevilget til sammen 245 millioner kroner til lærlinger. Bare hvis bedriftene tar inn lærlinger kan lærlingene få en lærebedrift å gå til. Fremtidens bedrifter trenger fagarbeidere.

Både bedrifter, opplæringskontor og ikke minst fylkeskommunene er særlig aktive nå. Det er næringslivet som tar hovedansvaret for det viktige samfunnsoppdraget opplæringen av faglært arbeidskraft er. 73 prosent av norske lærlinger får læreplass i bedrift. Det viser tall fra Utdanningsdirektoratet. Bedrifter i Viken og Oslo er ikke noe unntak her. Samtidig ser vi at flere velger yrkesfag og at flere gjennomfører. Viken, Sogn og Fjordane og Oslo er på topp i landet på gjennomføring i videregående skole.

Mange bedrifter har allerede en høy andel lærlinger. Det er flest små og mellomstore bedrifter i Norge. En liten bedrift har gjerne eier eller leder selv i produksjonen. Å følge opp en lærling kan da være krevende siden bedriften også skal opprettholde produktivitet og lønnsomhet. Vi møter likevel jevnlig engasjerte lærebedrifter av alle størrelser i vår region. Disse bedriftene ser fordelen ved å satse på lærlinger. De tenker langsiktig på eget - og på bransjens rekrutteringsbehov. De tar et samfunnsansvar ved å være lærebedrift. Uansett beveggrunn, bedriftenes innsats som part i opplæring av fremtidens arbeidskraft er imponerende!

Målet er at alle kvalifiserte søkere skal få læreplass. Det er krevende, særlig i år. Det er ikke enkelt å få tilbud til å matche etterspørsel. Søkerne har også individuelle preferanser for hvor de vil ha læreplass, hvilken bedrift de helst vil være lærling hos og til det spesifikke fagbrev de vil ha. Hvert år står det igjen bedrifter som ikke har fått tak i lærlinger, og søkere som ikke har fått læreplass.

Det er stort behov for flere læreplasser i Viken og Oslo. I Viken står 2.000 lærlinger uten læreplass, meldte NRK 29. juni. Ingen har fått læreplass innenfor reiselivsfag. I år er det i tillegg er det mange lærlinger som ikke har fått avsluttet og tatt fagbrev grunnet korona og smittevernhensyn. Mange hundre er dessuten permitterte i Viken og Oslo viser tall fra Utdanningsdirektoratet.

Vi sender derfor en oppfordring til dere som ikke er lærebedrift: Gjør som Smart Elektro, Askim & Mysen Rør AS og Hersleth Entreprenør AS - tre av våre medlemsbedrifter som også er lærebedrifter: Bli lærebedrift nå! Viken fylkeskommune og Utdanningsetaten i Oslo kan hjelpe deg med det praktiske.

Til tross for at antallet lærebedrifter med lærling har økt de siste årene, er det fortsatt mange godkjente lærebedrifter uten lærling. I 2019 hadde 27 prosent av de godkjente lærebedriftene ikke hatt lærling det siste året. Dette viser at det ikke er nok å rekruttere en bedrift til å bli lærebedrift. Den trenger også ta opp nye lærlinger.

Til bedriftene som allerede har en lærling: Ta inn en til! Din virksomhet kan nå være med på å øke antall fagarbeidere samt utgjøre stor forskjell for en ungdom på vei mot et framtidig arbeidsliv.

Kommentarer til denne saken