Kongen til sarpingene: – Gratulerer med tusenårsjubileet!

Artikkelen er over 4 år gammel

Følg kongens besøk til Sarpsborg, i tekst, video og bilder.

DEL

Siste, 16:40: Kongen har forlatt tusenårsbyen Sarpsborg og for en fest det har vært. Sentrum har sydet av liv og flere tusen har møtt opp ved de tre arrangementene.

– Gratulerer med tusenårsjubileet!

Med de ordene avsluttet kongen sin tale til byen på St. Marie plass, der grovt anslått 2000-3000 personer fulgte med.

– Inne på selve St. Marie plass er det 1300 mennesker, så kommer de som står rundt, sier en av SAs journalister på stedet.

– Takk til alle dere som har kommet hit for å markere jubileet, sier kultursjef Henrik Eurenius.

Kongen forlot St. Marie plass, der han avduket Genesis, og fortsatte til Borgarsyssel.

Kongen blir tatt i mot inne i nye Olavs hall, formidlingsbygget ved Borgarsyssel museum. Kongen har fått høre om byens historie og museet.  Han har dessuten fått se Olavssøylen og det nye tårnet. Omvisningen er over og kongen er nå på utendørsgudstjenesten i kirkeruinen.

Kjenner historiens milde sus

I St. Nikolas kirkeruin ønsket Kari Mangrud Alvsvåg, prost i Sarpsborg velkommen.

– Vi hilser vår konge og hverandre velkommen til jubileumsgudstjeneste, til lykke med 1000 år.

– Vi kjenner historiens milde sus, her har gudstjenester blitt feiret i nært 1000 år og vi går med glede og takknemlighet i sporene etter våre forgjengere.

– Vi bindes sammen med generasjonene foran og bak oss.

 Prekenen var ved biskop, og leder for Det lutherske verdensforbund, Munib Youhan i Den evangelisk-lutherske kirke i Jordan og Det hellige land.

– Det er sjeldent en konge eller president deltar i en gudstjeneste som dette, sier biskop, kommenterer Youhan.

Ledsaget av biskop Youhan forlot kongen ruinparken til lyden av salmen «Deg være ære». Han sa farvel til ordfører Sindre Martinsen-Evje ved Borgarsyssel og ble fulgt tilbake til Byens brygge av havnedirektør, fylkesmann og politimester.

– Millioner av hammerslag

– I mitt hode skulle kunstverket bli noe som slipper alle inn og alle til, sier kunstner Finn Eirik Modahl.

Han presenterer Genesis - unge Olav - som utgjør midtpunktet i St. Marie plass.

– Det forandrer refleksjon avhengig av hvem som står rundt, når på døgnet og når på året det er, utdyper han.

– Millioner av hammerslag har vært med på å skape Genesis.

– Vi er glade for at Sarpsborg brukte pengene på et så stortslått prosjekt som Genesis, sier gavesjef Sissel Gregersen Karlsen i Sparebankstiftelsen DNB.

Tatt i mot av nesten 2000

Opp mot 2000 sarpinger ønsket kongen velkommen, anslår Stina Mikalsen, SAs journalist på Byens brygge. Foruten de mange feststemte sarpingene, ble kongen tatt i mot av blant andre ordfører Sindre Martinsen-Evje.

Video av kongens ankomst til Byens brygge ser du her.

– Det er virkelig en stor glede for meg å ønske dere alle hjertelig velkommen til denne store festdagen, dette er en dag jeg har gledet meg til lenge og jeg vet vi sarpinger har sett frem til dette med en spenning i mange mange år, i dag har endelig den store dagen kommet. Det er en særlig glede at deres majestet har kommet, det setter både jeg og Sarpsborg umåtelig stor pris på, sier ordfører Martinsen-Evje.

I dag er den offisielle festdagen for byen vår. Vi i Sarpsborg Arbeiderblad følger det som skjer nøye.

Neste sted på programmet er St. Marie plass, hvor kongen vil gi sin tale til byen. Video fra St. Marie plass og Borgarsyssel finner du lenger ned i saken.

Dette skjer på Byens brygge

Kongen kommer i båten «Stjernen» og møtes av representanter for det offisielle Sarpsborg, -Østfold og -Norge. Kongen får blomster fra Eva Nathalie Stavn (8 år) og Aron Osman (7 år). Etter en historisk tekst fra kommunens stadig populære historiker Trond Svandal og musikk fra Sarpsborg Janitsjarkorps, taler Maren Lorentzen Walter (14 år) og Markus Rosså (10 år) til kongen og byen.

St. Marie plass/Genesis

Etter en halvtime ved Byens brygge, kjører kongen i åpen bil til St. Maries plass, hvor Genesis avdukes. Arrangementet starter klokken 14.00.

På St. Marie plass holder Kong Harald selv tale. Han vil dessuten signere en plakett ved skulpturen.

Det blir dessuten tale ved kunstneren Finn Erik Modahl og Sissel Gregersen Karlsen, gavesjef hos donor DNB. Underholdningen blir ved Trondheimssolistene og Carl Christian Kure.

Borgarsyssel/Olavs hall

Klokken 14.30 går turen til Borgarsyssel og Olavs hall. Det ser du direkte her.

Kongen vil få se Olavssøylen, en 3D-animasjon av middelalderbyen Borg og mer som er utstilt i det nye formidlingsbygget.

Klokken 15.00 starter gudstjenesten i kirkeruinen.

Etter gudstjenesten returnerer kongen med følge til Byens brygge og han er antatt å forlate 1000-årsbyen 16.30. Kommunen ønsket å invitere kongen til middag eller lunsj, han droppet bespisning under det tre timer lange besøket, men det blir likevel en stor, eksklusiv middag på Hafslund Hovedgård.

I kveld fortsetter feiringen med festkonsert i Hafslundparken, 21.30.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken