Ingen av medlemmene av kongefamilien hadde på seg bunad da de vinket til elevene fra barneskolene som gikk i tog over Slottsplassen. I stedet var de alle ikledd finstas i form av dress, kjoler og 17. mai-sløyfer.

Rekordmange skoler var påmeldt 17. mai-toget i Oslo, som er landets største. 130 skoler og 30.000 barn er ventet å gå i toget, og det var skolene Høybråten og Slemdal som fikk æren av å gå først.

Blant de mange oppmøtte tilskuerne på Slottsplassen ble det viftet med flagg, og det var god stemning i godværet som hovedstaden hadde å by på 17. mai.

– Mye følelser

Oslo startet dagen med bekransning på ti ulike steder i byen, blant annet på Eidsvolls plass der stortingspresident Masud Gharahkhani holdt tale.

Gharahkhani ble stortingspresident i fjor høst, så årets nasjonaldag ble første gang han hilste barnetoget fra balkongen på Stortinget.

– Det er en travel dag og det er artig dag. Årsaken til at vi feirer 17. mai er grunnloven og demokratiet, og det å stå på balkongen i Stortinget, som er demokratiets hjerte, er en stor ære, sier stortingspresident Masud Gharahkhani til NTB.

Til nasjonaldagen har Gharahkhani skaffet seg en Eikerdrakt, som «noen flotte damer» ved hjemstedet Skotselv har sydd til ham.

– Jeg føler meg ydmyk og stolt, sier han om opplevelsen av å gå i finstasen.

Varmt i sør, kaldt i nord

Det kan fort bli varmt i bunad i Oslo, da det er ventet temperaturer på 20 grader i ettermiddag.

Ellers i Sør-Norge var det også fint vær og gode temperaturer på formiddagen, og både i Bergen, Trondheim og Kristiansand kunne det feires i strålende sol.

Situasjonen var en litt annen i Tromsø da speidertoget blåste i gang den første normale 17. mai-feiringen på tre år.

Bunadene og finstasen blant folkene i byen måtte dekkes til med jakker og kåper på grunn av det kjølige, grå været. Det var også nok av votter og luer å se på barna.

God stemning ble det likevel, og norske flagg ble viftet både med og uten en paraply over seg.

(©NTB)