Da Sarpsborg Arbeiderblad besøkte krisesenteret fikk vi høre historier fra en beboer og de ansatte. Ett av de viktigste problemene som går igjen er at mange undervurderer situasjonen de er i.

– Det viktigste jeg vil si til andre, er at du skal ikke holde ut for barnas skyld. Ikke tenk at det går fint. Det finnes mange former for vold, og du trenger ikke leve med noen av dem. Barna får det bedre om du har det bra, sier en av kvinnene ved krisesenteret.

Hun ønsker å være anonym, men fortalte gjerne om hvordan det var å be om hjelp. Hun ble ikke selv utsatt for fysisk vold, men opplevde som mange andre, at grensene hennes ikke ble respektert.

Det kan være lett å tenke at man skal sette barnas behov først. Dessverre er det mange misforståelser rundt hva som er best for barna, forteller avdelingsleder ved Sarpsborg krisesenter, Birgith Amundsen Gellein.

Ville ikke gi noe videre

Hun kunne holdt ut, men kvinnen var redd for hva barnet hennes ville vokse opp med.

– Jeg vil ikke at hun skulle se hvordan jeg ble behandlet og tro at det er greit. Det var ikke sånn jeg vokste opp selv heller. I et forhold skal man ta vare på, og ha respekt for hverandre, sier hun.

Kvinnen poengterer at vold ikke trenger å være fysisk. Nedsettende kommentarer, kontrollerende atferd, latterliggjøring av den andre personen, manipulasjon og andre former for psykisk vold kan også være skadelig.

– Han som jeg var sammen med forsøkte å isolere meg. Han kritiserte alle vennene og familien min slik at jeg ikke skulle ha kontakt med dem. Til slutt ville jeg blitt helt alene sammen med ham, forteller kvinnen.

Dette er en historie som ikke er unik ifølge krisesenteret. Kvinnens beskrivelse er svært lik andre som krisesenteret møter, men ikke alle velger å takke ja til hjelp.

Et vanskelig valg

Å bestemme seg for å gå ut av et forhold, oppsøke hjelp eller dra til et krisesenter kan være et stort steg. Samtidig er det kanskje viktigere enn man ser for seg der og da, ifølge de ansatte ved krisesenteret.

– Ingen mennesker er bare slemme eller bare snille. Det som er bra i et godt forhold kan være veldig bra, men det betyr ikke at man skal finne seg i noen former for vold når det er dårlig, svarer Gellein.

Hun og de andre ansatte som var med på å starte krisesenteret for 35 år siden, har sett farlige mønstre som de vil bryte.

– Ikke tenk at du skal bli for barna. Det er nettopp for deres skyld at du bør oppsøke hjelp, sier Gellein.

Går i arv

Wibeche Langsholt og Heidi Vatvedt var blant de engasjerte kvinnene som startet krisesenteret i Sarpsborg.

De første årene tok de imot flere kvinner og barn som de fortsatt hus ker godt. Særlig kan barna gjøre sterke inntrykk, og det gjør de ennå, bekrefter krisesenteret.

– Det er trist å se at barn vi tok inn for 30 år siden sammen med mammaen, kommer tilbake nå. Blant de som oppsøker oss nå, er det flere som vokste opp med vold i hjemmet. Hva man ser og opplever som barn kan prege deg og hvordan du ser på et parforhold senere. Det er lett å tenke at det er normalt, eller at man ikke setter de samme grensene som andre, svarer krisesenteret.

Erfaringene fra de 35 årene med krisesenter i Sarpsborg, viser at å bli værende i et voldsomt hjem eller forhold, kan øke sjansene for at ditt barn vil oppleve mer vold som voksen.

Et mønster som må brytes

En annen utilsiktet konsekvens, er at barnet som opplever vold kan utøve vold selv mot en partner.

– Det er ikke sikkert at den som utøver vold er slem. For noen kan det være at man ikke kommuniserer eller klarer å løse konflikten på andre måter. Det kan være frustrasjon som bygger seg opp, og så gjør man noe man ikke hadde tenkt. Etter en slik episode kan voldsutøveren angre og være enda snillere enn normalt. Vold er likevel ikke noe man skal holde ut eller finne seg i, uansett hva som er grunnen, presiserer Gellein.

Kvinnen som SA snakket med valgte å bryte ut av forholdet. Hun forteller at den tidligere mannen hennes ikke var noen dårlig person, men at det likevel var riktig for henne å be om hjelp.

– Jeg må tenke på meg selv og at barnet mitt skal få en god framtid. Ingen skal få lov til å fortelle oss at vi er mindre verdt eller ikke fortjener en sjanse. Derfor begynner vi på nytt. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre ennå, men jeg vet at krisesenteret gir god hjelp. De kan utrolig mye og vet hva man har krav på og hvor du kan få hjelp til å begynne et nytt liv, sier hun.

Kvinnen har ikke anmeldt mannen for forholdene.

Her kan du få mer hjelp

Har du lest denne artikkelen og sitter med en vond klump i magen, kan du lese videre på dinutvei.no. Der kan du finner mer informasjon om ulike former for vold, hva slags hjelp som finnes og stille anonyme spørsmål.

Hvis du ønsker å snakke med noen, kan du kontakte VOlinjen. De har både telefon og chattetjeneste døgnet rundt. Tjenesten er gratis og du kan velge å være anonym. Dersom du velger å chatte med noen, er chatten helt lydløs og uten lydvarsler.

Barn og unge har egen spesialisert hjelp med både telefon, chattetjeneste og informasjon: