Greåkers super-fiolinister klare for Skapelsen

SKAPELSEN: Greåker-elevene Desiree Tombre (til v.) fra Sarpsborg og Tuva Knutsen fra Fredrikstad får sitte med i Østfold Symforniorkester når musikklinja skal fremføre Skapelsen.

SKAPELSEN: Greåker-elevene Desiree Tombre (til v.) fra Sarpsborg og Tuva Knutsen fra Fredrikstad får sitte med i Østfold Symforniorkester når musikklinja skal fremføre Skapelsen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Desirèe Tombre (18) fra Sarpsborg og Tuva Knutsen (18) fra Fredrikstad er sentrale når musikklinja på Greåker videregående og Østfold Symfoniorkester setter opp Haydns mektige Skapelsen 26. og 28.november.

DEL

(Fredriksstad Blad) Desirèe og Tuva er elever ved Greåker vg., men de har blitt så dyktige på fiolin at de sitter med i symfoniorkesteret når korverket skal fremføres. Tuva Knutsen er allerede medlem i orkesteret, mens Desirèe får en plass blant strykerne.

ORKESTER: Østfold Symfoniorkesters 40 medlemmer og Greåker-elevenes kor på 90 øver nå for fullt på Haydns Skapelsen. Dirigent er Rune Halvorsen.

ORKESTER: Østfold Symfoniorkesters 40 medlemmer og Greåker-elevenes kor på 90 øver nå for fullt på Haydns Skapelsen. Dirigent er Rune Halvorsen. Foto:

– Veldig spennende. Dette blir et stort løft for oss elever på Greåker, sier de to talentfulle fiolinistene som på langt nær blir alene på scenen. Et elevkor på nærmere 90 danner et mektig bakteppe.

I tillegg kommer selvsagt Østfold Symfoniorkester som teller vel 40 medlemmer. Det betyr at 130 aktører er i sving under konserten.

Østfold Symfoniorkester skal ledes av Rune Halvorsen.

I tillegg vil publikum få høre de tre solistene; Ida Gudim, Christopher Pedersen og Erik Grødtvedt som er henholdsvis englene Gabriel, Rafael og Uriel.

«Skapelsen» spilles først i Domkirken i Fredrikstad søndag 26.november og deretter i Tune kirke tirsdag 28.november.

– Begge kirkene rommer over 600 tilhørere. Vi regner med god respons, sier Emilie Hellum Johansen og Oda Linnea Oliversen i gruppa som koordinerer prosjektet.

Musikkelevene har øvet siden august og i tillegg til å være en stor begivenhet er disse konsertene også et viktig ledd i utdannelsen.

– Vi får praktisk øving på hele «pakka» i et arrangement, sier de to. – Alt fra PR, booking, billettsalg og logistikk rundt et stort kulturarrangement.

«Skapelsen» er, som navnet indikerer, Joseph Haydns berømte oratorium om skapelsesberetningen.

Orkesterversjonen ble ferdig i 1787, mens korverket ble til i 1798.

Det er altså ikke noe småtteri Greåker-elevene her gir seg i kast med.

Joseph Haydn virket i Østerrike på 1700-tallet og regnes som en de mest betydningsfulle komponistene innenfor wienerklassisismen.

Artikkeltags