Terningkast 5: Besk satire og kritikk

Artikkelen er over 14 år gammel

Freddy Fjellheim fra Onsøy kommer med sin ellevte bok, de to siste diktsamlinger. Fjellheim debuterte i 1983 med "1. Olsens Bok". Da benyttet han Olsen som mellomnavn.

DEL

Etter debuten har det kommet en jevn strøm av bøker innen de fleste genre, alle karakterisert av djerv eksperimentering, som har vitalisert et forfatterskap som likevel har hatt sterkt preg av sivilisasjonskritikk, ja, ofte nærmest politisk diktning iblandet rammende og besk satire.

Så også i årets diktsamling der forfatteren allierer seg med " det usynlige folket" og langer ut mot råtass-kapitalisme og tunglastede fallskjermer og et samfunn som stadig mer kommersialiseres og fjerner seg fra befolkningen - som forfriskende politisk i diktet "Kommunikativ patologi":

"På norske sykehus skal pasientene heretter/ underlegges ufravikelige krav til produktivitet:/ sykdom skal lønne seg. Nyopererte får ansvar for cateringen./ Kreftsjuke deler på renholdet./ Psykiatriske pasienter kan sterilisere skalpeller./ Tid er kapital./ Kapital er kommunikasjon./ Kommunikasjon er automatikk iflg. ansvarsfraskrivelsesprinsippet:/ Jeg gjør som jeg må./ Jeg er den jeg er./ Ditt ansvar æ´kke mitt.

Anmeldt av Kjell Eriksson

Etter debuten har det kommet en jevn strøm av bøker innen de fleste genre, alle karakterisert av djerv eksperimentering

Artikkeltags