Prosjektet er en del av Østfoldmuseenes nye strategiplan, der arbeid i Østfold er en prioritert satsing.

Torsdag 2. mars startes prosjektet med foredraget «Borregaard – fra kongsgård til konsern» i Olavs hall ved Borgarsyssel museum, holdt av skolekoordinator på Borregaard, Endre Steinbru.

Folk i alle aldre

Resten av helgen vies til intervjuer av mennesker som er tilknyttet Borregaardssamfunnet.

Det er folk i alle aldre – den eldste er 91 år. Noen har jobbet i bedriften i 40 år, gjennom flere generasjoner – til familier som har bodd i arbeiderboligene rundt og på en måten er tilknyttet fabrikksamfunnet.

– Vi har fått kontakt med mange mennesker som ønsker å dele sin historie, forteller Christine Haugsten Ellefsen, som leder dokumentasjonsprosjektet.

– Vi føler oss veldig privilegerte, folk gir virkelig av seg selv. Og det er bra, for dette er viktig samtidshistorie, både lokalt og nasjonalt, sier hun.

Denne helgen får Borgarsyssel Museum hjelp av den ideelle organisasjonen Memoar, som jobber med å ta vare på muntlige fortellinger om levd liv. Memoar jobber særlig med videodokumentasjon, et verktøy Borgarsyssel også skal ta i bruk.

Fortellinger om levd liv

Bjørn Enes, leder av Memoar, kommer søndag 5. mars for å holde foredrag i Bærbystua på Borgarsyssel.

Her forteller Enes om «Hvordan kan vi ta vare på fortellinger om levd liv – og hvorfor er det viktig? Dette foredraget er gratis og åpent for alle.

Borgarsyssel lover for øvrig fyr på grua og kokekaffe til.

Museet ønsker også kontakt med enda flere informanter som kan fortelle om Borregaardssamfunnet – og oppfordrer folk til å ta kontakt med prosjektleder Christine Haugsten Ellefsen ved Østfoldmuseene.