Gå til sidens hovedinnhold

Darya fikk pris i Fredrikstad

Artikkelen er over 7 år gammel

Først sto hun for åpningsnummeret under Fredrikprisen 2013. Så ble Darya Katyba (23) fra Sarpsborg kveldens første prisvinner.

Det beste Fredrikstad har å by på av kultur- og idrettsnavn var lørdag kveld samlet til middag på City Scene, skriver Fredriksstad Blad.

Alt fra byens gamle travere til Fredrikstads fremtidige stjerner er på plass for å overvære Frederikprisen 2013, som ledes av prosjektleder Gusty Utterdahl og konferansier Petronella Barker.

I alt åtte priser deles ut i løpet av kvelden. Første pris ut er «Syng med vårs»-prisen, som deles ut til et av byens største unge musikktalenter.

Alle gode ting er tre

2014 ser ut til å bli kvinnenes år i kultur-Fredrikstad, og derfor er det kanskje passende at det var tre unge kvinner som var nominert til kveldens første pris - sangerinnen Darya Katyba (23), artisten Oda Gondrosen (17) og trombonist Karoline Trondsen (17).

Ukrainskfødte Darya Katyba, som har bodd og gått på skole i Sarpsborg mesteparten av sitt liv, var den som trakk det lengste strået, og 23-åringen tok ydmykt imot prisen fra jurymedlemmene Dag Solheim og Dan René Dahl.

- Det føles kjempedeilig! Det er tredje gang jeg søker, og jeg har vært kjempenervøs i hele kveld, sier Katyba.

Men det skulle altså vise seg at alle gode ting er tre for sangtalentet, som for tiden studerer til en mastergrad ved Universitet i Agder. Hun skal bruke stipendpengene på å følge sin musikkprofessor, Neil Mackie, til London.

- For meg føles dette som om kultur-Fredrikstad sier "Velkommen til familien", sier Katyba.

- Frøs på ryggen

Juryen som valgte Katyba besto av Dag Solheim, Heidi Gjermundsen Broch og Dan René Dahl.

- Darya er et fantastisk talent, samtidig som at hun er veldig seriøs, godt utdannet og har en klar målsetting, svarer Solheim på spørsmål om juryens begrunnelse..

Før kveldens åpningsnummer hadde Solheim aldri hørt Katyba opptre live. Og tv-profilen ble mektig imponert over det han hørte.

- Jeg kjente jeg frøs nedover ryggen da jeg hørte henne synge, og jeg tenkte "Fader, for et talent!", sier han.

Nå håper Katyba at hun får flere muligheter til å opptre i Fredrikstad i tiden fremover.

- Nå er det på tide å vise seg frem i byen jeg bor i, sier hun.

Dramatisk prisvinner

Kveldens andre pris var Fredrikstad kommunes kulturstipend. I år var det dramatiker Silje Louise Waters som vant stipendet på 25.000 kroner. Waters er i ferd med å flytte hjem til Fredrikstad for å satse for fullt, etter fullført dramatikerutdanning i Aarhus i Danmark.

- Dette vil være veldig gode penger å ta med seg. Det å skrive et skuespill tar lang tid, og da er det veldig ålreit å ha den økonomiske sikkerheten, sier Waters, som takket for prisen med følgende fritt gjengitte Ghandi-sitat:

- Be the change you want to see in Fredrikstad. Det skal jeg være.

- Denne byen har vært generøs

Frederikprisen deles ut til "et talent innen scenekunst som må være bosatt eller ha det meste av sitt virke i Fredrikstad kommune".

Årets vinner av Fredrikprisen ble skuespiller og sangerinne Hanna Maria Vea Grønneberg.

- Det er veldig stas, og nesten litt overveldende, sier Grønneberg.

Og det er ikke første gang 23-åringen fra Kråkerøy får en utmerkelse på Frederikprisen. I fjor mottok hun Fredrikstad kommunes kulturstipend, en pengepremie som tilsynelatende har blitt godt investert med tanke på årets pris.

- Denne byen har vært ekstremt generøs mot meg, og jeg er utrolig takknemlig for måten den har fått meg opp på. Jeg føler meg priviligert, sier den unge multikunstneren.

Kommentarer til denne saken