Ungdomsskoleelever fra hele fylket leker seg denne uka med tegneserier inspirert av Grunnlovsjubileet.

– Skikkelig gøy. Det burde vært mer slik undervisning, fastslår ungdommer fra Grålum fast etter å ha vært på tegneseriekurs med elever fra hele fylket.

Det er Østfold fylkesbibliotek som inviterte elever fra utvalgte skoler i Sarpsborg, Fredrikstad, Rygge, Moss og Halden til to dager med den proffe tegneserieskaperen Tore Strand Olsen.

Tøff utfordring

– Anledningen er Grunnlovsjubileet. Grunnloven er gammeldags og litt utilgjengelig, så vi syntes det var kult å koble den opp mot et helt annet språk, nemlig tegneseriespråket, sier Mona Ekelund ved Østfold fylkesbibliotek.

– Det var litt av en utfordring, medgir tegneserieskaper og kursholder Tore Strand Olsen, da han ble utfordret til å få ungdommer til å lage tegneserier basert på Grunnloven.

Fredrikstadkaren har levd av å lage tegneserier siden 1990-tallet, og har lang erfaring i å holde tegneseriekurs.

– Da er gjerne oppgavene helt frie. Her var det et bestemt tema som jeg ikke akkurat forestilte meg var av de mest interessante for ungdommene, men det har gått veldig bra, forsikrer Olsen.

Humor

Ganske frie tøyler har det likevel blitt. Ungdommene har fått tulle og tøyse og dra det langt innenfor tegneserierutene.

– Det viktigste er at elevene lager noe de synes er morsomt og har lyst til å fullføre, mener Olsen som mener langt flere burde prøvd seg som tegneserieskapere.

I dag og i morgen får elever fra resten av fylket prøve seg. Om tegneseriestripene skal samles i et hefte eller blir utstilling, er ikke bestemt ennå.

Grålumelevene synes de har lært mye.

– Vi har laget skisse etter skisse. Det er helt utrolig hvor mye jobb det er å lage tegneserier, men det er moro, sier Ludvik Thunæs.