De 16, som er i alderen 18 til 25, er alle elever ved fagfelt for grafisk design på Skjeberg folkehøyskole.

Bannere, vegger og gaver

- Kjempemorsomt at de og vi fikk dette oppdraget, synes lærer Mona Sandberg, som ikke er det minste stresset selv om sprayingen er i startfasen.

Om snaue to uker skal fire meter lange bannere med sjabloner av kjente forfattere henge fra taket i Storbyen, og platevegger med graffiti skal prege inngangen til det travle handlesenteret.

- Denne typen kunst er veldig in nå, kan læreren fortelle.

I tillegg skal elevene lage minst en vindusutstilling i gågata, og de skal også gjøre ferdig gaver til alle forfatterne og foredragsholderne som besøker litteraturuka 2007.

- Gaven er en stålplate med en sjablon; en moderne og veldig tøff form for "street art" eller gatekunst, forteller Sandberg. Rundt en måned skal eleven bruke på den omfattende oppgaven, som de ikke får betalt for.

- Men Litteraturuka betaler selvfølgelig malingen, sier lærer Sandberg og smiler.

For om en sprayboks ikke koster mange tierne, kan en fraktbar vegg beløpe seg til 2000 kroner. I tillegg er malingen særdeles helseskadelig og krever både beskyttelsesmasker og vifter eller frisk luft.

Mer enn hærverk

Graffiti, sier mange, og tenker på hærverk.

- Men graffiti er så mye mer, sier lærer Sandberg, som heller ikke har sans for nedtagging av busser og bygninger. Imidlertid skulle hun gjerne latt hele klassen boltre seg på en "frivegg" i Sarpsborg sentrum.

Den veggen åpenbarte seg aldri. Men læreren kan opplyse om at elevene, som et ledd i oppdrags-forberedelsene, har vært i Oslo og sprayet i vei der, på en såkalt frivegg.

- Det var morsomt, sier læreren, før hun inspiserer elevene Eirik Broberg, fra Stavanger, og telemarkingen Gustav Dahl. Med maursluker-masker skal de to i gang med de første famlende spraystrøkene.

- Dette oppdraget beriker skoleåret for elevene, sier lærer Sandberg, som roser dem for både innsatsvilje og iver, og hevder de er en "fantastisk gjeng". Skryt får også "litteratursjef" Guro Elise Berg, for både samarbeidsevner og mot til å satse på den unge profileringen.