Fargelegger sommerbyen

SJELDENT SYN: Are Buraas og Milan Benza tegner sjelden de samme motivene. De liker å tilby variert kunst til kundene.(Foto: Mats Duan)

SJELDENT SYN: Are Buraas og Milan Benza tegner sjelden de samme motivene. De liker å tilby variert kunst til kundene.(Foto: Mats Duan)

Artikkelen er over 7 år gammel

Fikk ikke sommerjobb - tegner heller Sarpsborg

DEL

Kunstnerkompisene Are Buraas og Milan Benza dokumenterer Sarpsborg med akvarell og blekk. Buraas og Benza selger kunsten sin på torget i dag

– Det var i utgangspunktet en idé jeg kom opp med siden ingen av oss hadde fått sommerjobb. Nå bruker vi hver dag til å tegne motiver som kjennetegner byen, forteller Are Buraas.

Faglig tyngde

SA møter de to kreative sjelene i Borge, på Roald Amundsens minne.

– Dette er barndomshjemmet til Amundsen. Det er mye historie knyttet til Sarpsborg her, og spesielt for meg som vokste opp på andre siden av elven, sier Buraas.

Med seg har Are Buraas gamlekompisen Milan Benza. Han er født i Sveits, men flyttet til Sarpsborg da han var fire år. Med Buraas, som har mastergrad i grafikk fra Kunsthøyskolen i Oslo, og Benza, som nå starter på sitt tredje bachelorår på Kunstakademiet i Brüssel, er den faglige kompetansen absolutt til stede. De tegner byen med varierte og kvalitetsmessige penselstrøk.

Fra realistisk til abstrakt

– Vi bruker akvarellmaling, rotringpenn, og prøver å gjøre bildene fine og estetiske. Det hender også at vi varierer litt på tegnestilen, litt fra det ekte og realistiske til det mer abstrakte, opplyser Buraas om. På torget I dag rigger de til en stand og viser fram bildene sine på torget. Det vil også være mulig å se kunstnerne i aksjon, ettersom de planlegger å tegne mens de holder utsalg.

– Vi satt også på torget sist helg. Da solgte vi to bilder, og nå håper vi at folk vil ta turen også denne helgen. Bildene er rimelige, men har god kvalitet, hevder Buraas.

Samarbeid på nett

Begge ønsker seg en karriere som kunstnere. Og selv med avstanden Sarpsborg til Brüssel mellom dem, hindrer ikke det et godt samarbeid.

– Vi bruker ofte Skype når vi begge er hjemme og sitter og jobber. Det er ikke alltid vi snakker så mye, men det er greit å ha noen som kan gi tilbakemeldinger og tips på verkene dine, sier Buraas.

Milan Benza flyttet fra Sarpsborg da han var 16 år. Han har flyttet på seg rundt om i Europa før han endte opp i Belgia. Nå sikter han mot å utgi bøker i Frankrike.

Vil gi ut i Frankrike

– Jeg har studiespesialisering i tegneserie og illustrasjon. Og jeg drømmer om å publisere mine egne bøker i Frankrike. Der er alt større. Markedet, konkurransen, men også publikum, forklarer han.

Mens Benza jobber mot et internasjonalt marked, skal Buraas ta nye skippertak her hjemme for å gjøre seg bemerket.

– Jeg har vel egentlig levd i et skalkeskjul, som en eremitt. Jeg har jobbet veldig mye hjemme med egne prosjekter, men nå har jeg bestemt meg for å være mer frampå og jobbe for å komme ut på markedet. Det tar tid, men nå i sommer koser vi oss rundt i kommunen. Det er utrolig mange fine steder i Sarpsborg, fastslår Buraas.

Artikkeltags