Gå til sidens hovedinnhold

«Los Bando» kom seg til Berlin uten nasjonal pengehjelp

Artikkelen er over 3 år gammel

Ungdomsfilmen «Los Bando» kom seg til Berlin ved hjelp av regionale og internasjonale midler. Aktørene bak etterlyser mer hjelp til filmfolk utenfor Oslo-gryta.

«Los Bando», hvor Sarpsborg-jenta Emma Heimark (13) har en stor birolle, blir vist som en del av barne- og ungdomsprogrammet på den internasjonale filmfestivalen i Berlin.

Filmen er en roadmovie om et ungt band som skal til NM i rock i Tromsø.

– Det blir en humpete tur, oppsummerer regissør Christian Lo, som er på plass i den tyske hovedstaden sammen med de unge skuespillerne.

Foran visningen søndag ettermiddag møtte filmteamet kulturminister Trine Skei Grande (V). Flere tok da opp hvor vanskelig det kan være for filmfolk utenfor Oslo å skaffe nasjonale midler til prosjektene sine.

 

– Vi fikk nei i produksjonsstøtte fra Norsk filminstitutt og måtte lage filmen med kun regional støtte og internasjonale penger. Så vi måtte lage filmen på et lavere budsjett et ønsket, sier Lo.

– Jeg tror personlig at det er vanskeligere for miljøene utenfor Oslo å komme igjennom nåløyet hos Filminstituttet.

Grande mener det trengs en evaluering av de ulike støtteordningene som fins for film i Norge. Hun understreker likevel at Norsk filminstitutt ikke skal være den eneste pengebingen for filmbransjen i Norge.

– Jeg syns dette er et godt eksempel på at de regionale fondene fungerer veldig mye bedre enn mange av oss fryktet, sier Grande.

Kommentarer til denne saken